“Sa letovanja dolazi ogroman broj ZARAŽENIH”: Tiodorović otkrio da li će biti POOŠTRAVANJA mera

Sve je više inficiranih virusom korone, a može se očekivati novi rast početkom septembra, kada se završe odmori i počne škola

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Epidemiološka situacija je nesigurna, broj zaraženih je mnogo veći od registrovanih, a zabrinjava što obolelih ima u svim starosnim grupama, kaže član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović.

Sve je više inficiranih virusom korone, a može se očekivati novi rast početkom septembra, kada se završe odmori i počne škola.

– Zaraženih ima u svim starosnom grupama, pa i kod male dece. Zabrinjava što se zaražavaju i deca mlađa od 4 godina koja ozbiljno obolevaju. Zatim imamo starije osobe, hronične bolesnike. Broj preminulih se održava na značajnom nivou. Jedan preminuli je mnogo, a kamoli 14-15. Moramo posebnu pažnju da usmerimo prema hroničnim bolesnicima, da se čuvaju a moraju ih čuvati i oni mlađi koji sa njima žive ili kontaktiraju – navodi Tiodorović.

Profesor kaže i da je ogroman broj onih koji se vraćaju sa odmora, posebno sa primorja zaraženo i ponavlja da pre svega treba da zaštitimo one koji su najosetljiviji. Preporučuje i da starije osobe i hronični bolesnici prime četvrtu dozu vakcine.

O pooštravanju mera u ovom trenutku se ne razmišlja nigde u Evropi, pa i kod nas, ali se treba držati preporučenih mera.

– Treba da poštujemo preporučene mere, a to je nošenje maski u zatvorenom prostoru i držanje distance – ponovio je profesor Branislav Tiodorović.

Na pitanje da li će od septembra doći do pooštravanja mera, doktor je kazao da se to u ovom trenutku ne zna i da se može desiti da se ovaj letnji talas spoji sa septembarskim.

– Svako mora razmišljati o tome koliko je osetljiv, koliko je njegov imunitet ugrožen, da li može doći do pada imuniteta zbog postojećih bolesti, prema tome, mora biti vakcinisanih mnogo više – poručio je Tiodorović.

BONUS VIDEO:Izvor: RTS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar