Istraživanja otkrivaju: Da li su JEDINCI zaista razmaženi i koja je njihova GLAVNA osobina?

Naučnici kažu da je u pitanju samo stereotip

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Većina ljudi misli da su deca koja nemaju brata ili sestru razmažena.

To je zato što je sva roditeljska pažnja usmerena isključivo na njih i ne postoji niko drugi sa kim takva deca treba bilo šta da dele.

Međutim, koliko je to istina ili je reč samo o mitu?

Naime, psiholog Suzan Njutman kaže da je ovo samo jedan od stereotipa koji neopravdano prati decu koja odrastaju u porodici gde nema mlađe ili starije dece. Ona ističe da su i danas najčešći mitovi oni koji kažu da je jedino dete u porodici razmaženo, agresivno, nesocijalizovano ili usamljeno.

Ipak, tome da to nije baš tako ide u prilog i činjenica da prilično razmažene dece ima i u porodicama s više dece.

Roditelji su ključni

Njuman, autorka knjige o zadacima roditeljstva s jednim detetom, kaže da su brojna istraživanja poslednjih 30 godina opovrgla mitove o jedincima, te da se oni ne razlikuju u ponašanju odvršnjaka. Njihovo ponašanje, naime, najvećim delom zavisi od odgoja.

Foto: Shutterstock

Nadalje, dugo se smatralo da su jedinci manje komunikativni od druge dece jer nemaju braće, no ta deca se komunikološki gledano najnormalnije razvijaju jer komuniciraju s drugom decom u parku, vrtiću, školi ili tokom igranja.

Iako razmaženost zavisi isključivo od vaspitanja, a ne od toga da li dete ima braću ili sestre ipak je istina da je sva pažnja usmerena na samo jedno dete. Tako, deca koja su jedinci često imaju taj stav da su „posebniji“ od druge dece ili drugačiji.

Isto tako, teško prihvataju kritiku i retko ćete čuti da su sposobni da prihvate krivicu jer su u detinjstvu morali da brane sami sebe i nisu imali pomoć sa strane. Ipak, to ne znači nužno da su razmaženi već je to samo jedna posebna karakteristika.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, aska.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar