U kući vreba najveća OPASNOST: Na šta sve treba da obratite pažnju kako bi BEBA bila potpuno bezbedna

Od utičnica, preko vrata do hemikalija

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Radoznalost deteta je sasvim prirodna i normalna stvar koja mališanima pomaže da upoznaju svet oko sebe.

Međutim, njihova radoznalost nekada može da ima veoma loš ishod. Procentualno, najveći broj slučajevapovreda koje deca dožive do svoje 6. godine, nastaje u kući.

Možda toplina doma deluje ako sigurno i udobno okruženje, ali za radoznalu bebu je i kuća puna opasnosti.

Deca od prve do četvrte godine najčešće se povređuju padom sa visine. Znate i sami da mališani često vole da se penju, pa su im sto, komode i police česte mete. Drugi uzrok povređivanja dece ovog uzrasta je gutanje stranog tela, najčešće sitnih predmeta koje pronađu u kući, što može da dovede i do gušenja. Postoji opasnost i od trovanja kućnom hemijom ili kozmetikom, a nisu retke ni opekotine koje nastaju kada dete, an primer, pospe po sebi vrelu hranu ili tečnost.

Postoji, međutim, mnogo stvari koje možete da uradite kako biste pojačali njihovu bezbednost i mogućnost povreda sveli na minimum. O ovome treba da počnete da razmišljate još pre rođenja deteta.

Foto: Shuttterstock

Za početak, bilo bi dobro da proverite ispravnost elektro-instalacija i grejnih tela u kući. Ukoliko ste u mogućnosti, ugradite alarme koji reaguju na dim. Pored toga, bilo bi korisno da nabavite zaštitne maske za otvorene izvore toplote, kao što su električne grejalice ili kamin.

Uklonite sve lomljive predmete koji mogu da se nađu u domašaju deteta. Ovo će vam anroičito biti korisno kada beba počne samostalno da se kreće.
Postavite stopere na pragove vrata kako biste sprečili naglo zatvaranje i mogućnost da dete priklješti prstiće. Sve delove nameštaja koji mogu da se pomeraju ili su rasklimani, pričvrstite ili zamenite.

Ukoliko kupujete novi nameštaj, trudite se da nabavite onaj koji nema oštre ivice. Ukoliko krečite, koristite bezolovne boje. Prilikom kupovine kreveca, nađite model sa dovoljno visokim stranama, a kada ga postavite u sobu, neka to bude dalje od zavesa, polica ili roletni. Ograda na krevecu treba da se automatski zaključava kako beba ne bi mogla da je spusti.

Kako vaša beba počne da raste tako će se razvijati i njena radoznalost, a kretanjem će još bolje upoznavati prostorije u kući.

Foto: Shutterstock

Prilikom kupanja bebe, nikada je ne ostavljajte samu i ne stavljajte u kadicu sitne igračkice koje beba može da proguta. Utičnice su posebno opasne, kao i oštećeni kablovi. Trudite se da sklonite ili zamenite sve kablove i da nabavite izolatore za utičnice, kako mališan ne bi u njih gurao prstiće.

Prilikom kupovine igračaka, trudite se da one nemaju po sebi lako lomljive detalje i deliće koje beba može da proguta. I dalje držite van domašaja dece sve sitne i lomljive, pa i teške predmete koje ona može da sruši. Kućnu hemiju i ličnu kozmetiku držite zaključane ili u visokim policama, jer njihove jarke boje i lepi imirisi mogu da deluju bebama primamljivo.

Stazice i mali tepisi takođe mogu da predstavljaju opasnost, naročito ako su lagani i mogu da se klizaju po podu. Nameštaj oštrih ivica takođe zaštitite ili ga zamenite. Vrata i prozore uvek držite zatvorenim, naročito ako su u pitanju vrata od terase ili ona koja vode na stepenište.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs, halobeba.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar