Da li treba da se kupate u moru s NAKITOM? U ovom slučaju postoji opasnost da promeni boju i OŠTETI se

Postoji mogućnost i da vam nakit ispadne u vodi, te je bolje da ga odložite pre kupanja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Louise Barnsley / Pacific coast news / Profimedia, Shutterstock

Mnogi od nas odlaze na pažnju s nakitom jer prosto zaboravimo da ga skinemo, dok za druge on predstavlja letnji modni detalj.

Bilo da je reč o srebru, zlatu ili drugom nakitu, treba da povedete računa da vam ne ispadne u vodi, ali i da se ne ošteti.

Evo kako se različite vrste nakita ponašaju u morskoj vodi i kako da ih održavate na letovanju.

Nakit od nerđajućeg čelika

Hirurški i nakit od nerđajućeg čelika je postojan i dizajniran da izdrži vodu. U kontaktu s tečnim i korozivnim proizvodima, pak, druga je priča. Kao što bi trebalo da budete oprezni s parfemima i proizvodima za domaćinstvo kada nosite ovu vrstu nakita, morsku so i hlor jednako treba izbegavati. Vrlo fina oplata (zlato ili srebro) ovih primeraka ponekad ume da izgubi sjaj, nagrizena slanom ili hlorisanom vodom, ako se u njoj kupate dugo i redovno.

Zlatni nakit

Ne postoji opasnost od oštećenja nakita koji je izrađen od 24 – karatnog zlata, čak ni kupanjem u bazenu ili morskoj vodi. Međutim, kada je u pitanju nakit koji je izrađen od manjeg udela zlata, hlor i slana voda mogu da pokrenu nagrizanje materijala i izbrišu njegov sjaj. Savet je da zlatni nakit svakako odložite u torbu za plažu pre kupanja, osim u slatkoj vodi gde je rizik od oštećenja ravan nuli.

Foto: Shutterstock

Srebrni nakit

Jeftino, srebro je metal koji prilično loše stari. Primerci nakita od njega s vremenom postaju tanji, menjaju oblik i oksidišu. Tada izbegavamo kupanje sa srebrnim nakitom, bilo u moru, jezeru, reci ili bazenu, a skidamo ga i pre pranja ruku ili tuširanja.

Biserni nakit

Letnji i super trendi, biserni nakit je naš verni saveznik za elegantan izgled na plaži ili bazenu. Bilo da su izrađeni od prirodnih, staklenih ili plastičnih bisera, ovakvi detalji ne boje se soli ni hlora, pod uslovom da su nanizani na žicu ili lanac od nerđajućeg čelika, najlona ili gume.

Drago kamenje

Kao i biseri, poludrago ili drago kamenje je ultraotporno i ne boji se ničega, čak ni u dodiru s morskom ili hlorisanom vodom. Ukoliko ste se zaljubili u narukvicu koja je u potpunosti izrađena od kamenja, s njom se možete potpuno opustiti u vodi. Ako vaš komad nakita predstavlja mešavinu metala i kamenja, upućujemo vas na prethodne pasuse o zlatu, srebru i nerđajućem čeliku.

Foto: Shutterstock

Kako vam ne bi pokvarili dan (ili leto), ipak savetujemo da ne plivate s dijamantima i ostalim dragim kamenjem, da ih ne biste izgubili pri najmanjem talasu.

Pleteni nakit

Pleteni, tkani ili izvezeni nakit neophodan je u garderoberu za plažu. Mahom izrađen od pamučne pređe, vrlo je otporan na vodu na različitim kupalištima, ali uprkos tome može da promeni boju nakon naknadnog izlaganja suncu. Jeftin, ovakav nakit nije merilo za kvalitet, pa nema razloga za uskraćivanje ovog zadovoljstva! Prati nas na plaži, kao i na bazenu, i često ga neumereno nižemo oko članka.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, citymagazine.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar