Simbol Novog Beograda u ekspanziji: Stevanović je odmah iza Kataija i Ivanića, ugledamo se na Salcburg!

"Mnogi su pričali da smo smešni, ali smo im pokazali da nismo i sada će biti još znatno teže, jer su videli da smo ozbiljni i svi će se motivisati protiv nas"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Starsport / Dušan Milenković / Ilustracija

Mesto na kome se godinama unazad gledao loš fudbal i grickale semenke natopljene solju, danas je totalno drugačije.

Razonoda i ubijanje dosade više ne stanuju kraj “Hale sportova”, a kultni fudbalski klub IMT je postao rasadnik talenata i jedan od najboljih beogradskih klubova.

Popularni “traktoristi” već neko vreme grade sjajnu priču i iz dana u dan sve više napreduju, pa su tako pre dva meseca bili na korak od istorije i plasmana u Mozzart Bet Superligu Srbije.

Međutim, nakon poraza u prvom meču, pirova pobeda u Novom Pazaru nije bila dovoljna za džinovski korak, pa je uprava kluba na novom početku velike “operacije”.

Sportski direktor kluba i doskorašnji fudbaler Predrag Govedarica sa velikim entuzijazmom dočekuje novu sezonu i još jednu šansu za IMT.

Foto: Dusan Milenkovic/Starsport.rs ©)

– Naše ambicije su uvek najveće. Već dve godine nam za gol ili bod izmiče Superliga, utakmica protiv Železničara nam je uskratila ulazak u elitu, pošto smo primili gol u poslednjem minutu, a ostali rezultati su nam išli na ruku na dva kola do kraja. Veoma nam je važan ulazak sa strane finansijske sigurnosti. Druga liga košta isto kao i prva, a neisplativa je. Potreban nam je taj ulazak, pošto bi dobili novac od koga bi mogli da živimo možda i dve sezone. Ipak, nama je i dalje primarni cilj razvijanje mladih igrača uz neke starije fudbalere. Doveli smo Alena Stevanovića i Uroša Čosića, tu je i Marko Blažić. Nekako deluje nerealno da su Alen i Ćosa došli kod nas u najboljim fudbalskim godinama.

Mnoge je iznenadio dolazak Uroša Ćosića, bivšeg reprezentativca, igrača Zvezde i CSKA. Otkud on u IMT-u?

– Uglavnom je to naš predsednik rešavao, prilično je fanatično zagrižen za fudbal i prati sve igrače od 12 do 40 godina. Ćosić je momak sa Novog Beograda, tu se svi znaju, došlo je do kontakta, međutim, pregovori su duže trajali, ali na kraju je došlo do saradnje. IMT je mesto gde bi mogli da ga “sačekamo” neko vreme da se vrati u život, a i on nama  da pomogne u stvarima koje su nama potrebni.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

I još jedan “zaboravljeni as” je u klubu – Marko Blažić.

-Igrali smo zajedno u Čukaričkom, kao i u Kazahstanu. Treba nam neko iskusan, da pomogne mladim igračima kako na terenu, tako i van njega. Baš smo protiv Pazara u tom baražu igrali sa osam “bonus” fudbalera i zamalo napravili veliki uspeh, ali ponavljam, falilo nam je iskustva.

Da li je prelazni rok za vas završen ili ima još posla?

– Beograd je specifičan zbog toga što uvek u poslednjim trenucima može neki igrač da dođe, pogotovo ako ne želi da ide van grada i čeka neki transfer, a nama ako bi značio dobar igrač, uvek je dobrodošao, kako za tim tako i  za renome kluba. Potrebna nam je reklama, ne dobijamo novac od lokalne samouprave i veoma je teško da sami sve održavamo na potrebnom nivou. Dovodimo uglavnom fudbalere koji imaju potencijal za vrhunski fudbal, kao što su Kokir, Ćirković iz Niša, koji je strahovit talenat. Naša skauting služba radi rudarski posao, dajemo sve od sebe da gledamo sve utakmice od Superlige do nižih liga.

Vladimir Lučić je prethodne sezone bio “alfa i omega” ekipe. Ko bi ove sezone mogao da nadomesti taj gubitak?

– Biće teško, ali ćemo pokušati sa Alenom Stevanovićem da nadoknadimo njegov odlazak. Takođe, tu je i mladi Kokir, bivši igrač Partizana i Vojvodine, u Metalcu je malo stagnirao, ali nadam se da će kod nas eksplodirati. Naš model kojim se vodimo je Salcburg, forsiramo mlade igrače i gajimo napadački stil igre. Prošle godine smo dali 20 golova više od prvog na tabeli, 15 od drugog, samo je Zvezda dala više golova u svim našim ligama. Želimo svakom igraču da pružimo maksimalne uslove za rad. Mnogo igrača koji su sada u inostranstvu su prošli kroz IMT. Rakonjac je prodat u Lokomotivu iz Čukaričkog, Damjanović je u Voždovcu, Kovač u Čukaričkom, Terzić u Partizanu, pomenuti Lučić, golman Petrović iz MLS-a i još mnogo njih koji sada igraju ozbiljan fudbal.

Foto: Starsport

Kako ste zadovoljni radom Omladinske škole?

– Mi iz mlađih kategorija “vadimo” igrače, sve generacije osim kadeta igraju kvalitetnu ligu Srbije. Da napomenem, pre nego što je predsednik Rade došao u klub, prvi tim se borio da ne ispadne iz Srpske lige, dok su mlađe kategorije bile ruinirane. U ovom trenutku imamo 220 klinaca i nadamo se da ćemo na zimu kada bude oformljen balon imati do 300 dečaka, a oformljena je i ženska ekipa. To je ambicija predsednika da svi veliki klubovi imaju žensku sekciju i za sada imaju 13 igračica, a počele su samo sa dve devojke. Pokušavamo da dovodimo i kvalitetne trenere, tu je Nikola Drinčić, Novak Martinović, Kalabu iz Brodarca. Teško je naći ljudima kvalitetne plate, a ogromna su odricanja u mlađim kategorijama, gde nekada ima i po dva treninga dnevno. Iskreno, nama je prošla sezona bila neuspeh zbog toga što nismo ušli u Superligu. Mnogi su pričali da smo smešni, ali smo im pokazali da nismo i sada će biti još znatno teže, jer su videli da smo ozbiljni i svi će se motivisati protiv nas.

Postoji li neki “X-faktor”, neko od koga se najviše očekuje ove sezone?

– Zoran Vasiljević, naš novi trener. Čovek koji je godinama radio u Vojvodini sa našim najvećim talentima, od Kačara, pa, do Sergeja, Ivanića, Poletanovića, Radoje, Pankova. On zna kako se radi sa talentovanom decom, a od igrača Alen Stevanović. On je jedini igrač koji je došao ovde svojom dobrom voljom, kada pogledaš njegovu karijeru. Inter, Partizan, Poljska, Koreja, pa IMT. Ne znam šta bih rekao o njemu više, to je takav profesionalac i čovek da ja nemam reči. Uz Kataija i Ivanića je najbolji igrač u srpskom fudbalu, u to sam siguran, ne zato što je ovde kod nas.

(N.H)

Pravi džentlmen nikad ne napušta “Staru damu”: Ni Zvezda, ni Partizan, sanjam titulu sa Vojvodinom!



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar