PRIJATELJ Vučića i Srbije drži ključ svetske krize: I Rusija i NATO žele Muhameda bin Zajeda za partnera

Prvi čovek UAE glavni faktor zbog zaliha energenata

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Epa

Dok je Srbiji predsednika Vučića i njegovih prijatelja na međunarodnoj sceni, svaku prepreku ćemo prevazići lakše od većine zemalja. Ovo je zaključak koji se sam nameće nakon što je svet upao u najveću energetsku krizu od drugog svetskog rata, a strateški saradnici šefa države a samim tim i prijatelji naše zemlje preuzeli ključne uloge u prevazilaženju problema. Među njima jedno od ključnih mesta zauzima Muhamed bin Zajed, prvi čovek UAE koji je svoju bitnu ulogu potvrdio i posetom Francuskoj koja je juče okončana.

Posle posete Bin Zajeda Parizu, francuski predsednik Emanuel Makron je izjavio da je samo nebo granica u odnosima dveju zemalja. Makron, očigledno zadovoljan što je postigao dogovor s prvim čovekom UAE o isporuci gasa, nije krio svoje oduševljenje.

S druge strane, predsednik Rusije Vladimir Putin pokušava da sa UAE napravi dobre odnose tako što je Rusija tražila indijskim kupcima da joj plate naftu u dirhamima, valuti UAE, potvrdila su tri izvora za Rojters i pokazala dokument. Faktura je pokazala da plaćanja mora izvršiti Gasprombank preko Mašrek banke, njene korespondentne banke u Dubaiju. UAE, nastojeći da zadrže neutralnu poziciju, nisu uveli sankcije Moskvi.

LIČNA ZASLUGA

U ovoj novoj svetskoj podeli karata i krizi koja je nezapamćena tek se sada vidi koliko je dobro imati dobre veze sa zemljom poput UAE i koliko je važno biti prijatelj s njihovim prvim čovekom.

– Odlični odnosi Srbije sa Abu Dabijem praktično su lična zasluga i plod zalaganja predsednika Srbije. Poznato je da se takva prijateljstva stvaraju godinama. Sam Bin Zajed je izjavio da se u Srbiji oseća kao u svojoj drugoj otadžbini. Odnosi između dve zemlje i dva lidera su odlična osnova za dalje unapređenje bilateralne saradnje, kao i za nastup na trećim tržištima. U energetskoj krizi, koja je zahvatila čitavu planetu, važno je i dragoceno imati iskrene, proverene prijatelje, rekao je za Objektiv prof. dr Mihajlo Rabrenović, stručnjak za strategijski menadžment u javnom sektoru.

VELIKE INVESTICIJE

Ambasador Palestine u Srbiji, Muhamed Nabhan, rekao je za Objektiv da lično prijateljstvo Muhameda bin Zajeda i Aleksandra Vučića puno znači za Srbiju. „Makron je dobar prijatelj s Bin Zajedom, ali on sigurno više ceni Vučića jer je njega upoznao neposredno, a predsednika Francuske preko čelnih ljudi Katara. U arapskom svetu se prijateljstvo koje je usledilo direktno veoma ceni i poštuje. Prijateljstvo sa sada prvim čovekom UAE donelo je Srbiji mnogo novih i velikih investicija, što je dobro za zemlju, ali i za srpski narod”, naglasio je Nabhan.

POSLOVNO ČVORIŠTE

Trenutna uloga UAE u svetu proizlazi iz više faktora. „Reč je o zemlji bogatoj naftom i gasom, poslovnom čvorištu Srednjeg istoka, koja ima vojsku opremljenu visokom tehnologijom. Svoj izuzetan položaj stekla je zahvaljujući tome što uspešno gradi dobre odnose sa različitim velikim silama u složenom, multipolarnom svetu”, rekao je Rabrenović i dodao da ne treba zanemariti okolnost da se Bin Zajed godinama pripremao za preuzimanje dužnosti predsednika. On napominje da je saradnja sa UAE deo napora Francuske da se, u novonastalim okolnostima, u kratkom roku obezbedi energetska sigurnost kroz supstituciju ruske nafte i gasa – iz različitih izvora, putem konektora za tečni gas u Norveškoj.

VOJNA SARADNJA

Svakako, ne treba zaboraviti i vojni aranžman između Pariza i Abu Dabija koji je potpisan prošle godine. Francuska je prodala 80 francuskih borbenih aviona „rafal” i 12 vojnih helikoptera „karakal” s propratnom opremom za 19 milijardi dolara, što predstavlja najveći kupoprodajni ugovor koji je francuska vojna industrija napravila. S druge strane, Moskvi je stalo da u UAE imaju saveznika i zato je naložila trgovačkim firmama, koje koristi „Rosnjeft”, da od ovog meseca traže plaćanje u dolarskoj protivvrednosti u dirhamima, rekli su dobro obavešteni izvori. „Rosnjeft”, „Koral enerdži” i „Everest enerdži”, kompanije preko kojih se izvozi veći deo nafte, počele su s tom praksom.

BUDŽETSKA PODRŠKA

Dok su neki, pogotovo u regionu, sa sumnjom gledali u našu saradnju sa UAE, Beograd je strpljivo gradio odnose s Abu Dabijem i oni su sve bolji i bolji. Saradnja između Srbije i UAE ide uzlaznom putanjom iz godine u godinu od dolaska na vlast Aleksandra Vučića.

– Neto priliv u 2018. godini iz UAE u Srbiju bio je 180 miliona evra, a 2010. godine investicije iz UAE su iznosile samo 300.000 evra. Ovaj podatak možda najbolje govori o tome koliko smo ojačali našu saradnju za samo nekoliko godina, rekao je svojevremeno ministar finansija Siniša Mali. On je dodao i da ukupna vrednost arapskih investicija u Srbiji iznosi četiri milijarde dolara, dok je predsednik Srbije u oktobru 2021. u Dubaiju izjavio da u Srbiji posluje oko 1.000 kompanija iz Emirata.

Piše: EKIPA OBJEKTIVA

OVU I MNOGE DRUGE AKTUELNOSTI PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 21. JUL

Foto: Objektiv

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar