Amerika donela ŠOKANTNU ODLUKU: Ukidaju deo sankcija Rusiji, evo šta se krije iza ovakvog postupka

Ovo predstavlja retku trgovinsku olakšicu za Moskvu u jeku pooštravanja zapadnih sankcija

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Američka komisija za međunarodnu trgovinu ukinula je velike antidamping i antisubnecione carine na uvoz azotnih đubriva iz Rusije i Trinidada i Tobaga, zaključivši da taj uvoz nije naštetio američkim proizvođačima.

Odluka komisije može pomoći da se ublaži nestašica i rast cena đubriva koje je izazvao rat između Rusije i Ukrajine, dve zemlje koje su vodeći izvoznici đubriva, prenosi Rojters.

Istovremeno, ovo predstavlja retku trgovinsku olakšicu za Moskvu u jeku pooštravanja zapadnih sankcija i drugih ekonomskih pritisaka zbog ruske skoro petomesečne invlazije na Ukrajinu.

Odlukom su ukinute nedavno uvedene američke kombinovane antidampinške i antisubvencione dažbine u visini do 132,6 posto na ruska tečna azotna đubriva (urea nitrat) i od 113,5 procenata na takav uvoz iz Trinidada i Tobaga.

Ministarstvo trgovine SAD je 21. juna objavilo uvođenje tih carinskih stopa kao rezultat istrage koja je pokrenuta pre tačno godinu dana nakon peticije domaćeg proizvođača đubriva, korporacije CF Indastris Nitrogen iz Dirfilda, u Ilinoisu.

Sjedinjene Države su prošle godine uvezle iz Rusije ureu nitrat i azotna đubriva u vrednosti od 262,6 miliona dolara, a iz Trinidada i Tobaga za 231,1 milion dolara, prema podacima Ministarstvu trgovine.

BONUS VIDEO:Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar