Svaki MATERIJAL traži drugačiji tretman: Poštujte ova OSNOVNA pravila i odeća će duže izgledati kao nova

Ne važe ista pravila za kašmir, svilu i teksas

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Prilikom kupovine odeće, treba da obratite pažnju na etiketu koja stoji prišivena za svaki odevni predmet.

Na njoj su uvek naznačena posebna pravila kada se radi o pranju, peglanju i drugim postupcima koji se tiču održavanja svakog odevnog predmeta.

Materijali, prirodni i veštački, prave se od različitih sirovina, i svaki od njih zahteva drugačiji postupak, kako bi duže zadržao boju i čvrstinu. Ukoliko se pridržavate ovih saveta, odeća će mnogo duže izgledati kao da je tek kupljena.

Foto: Shutterstock

Kašmir

Najidealniji način za pranje odeće od nežnog kašmira, jeste rulno pranje u hladnoj vodi, sa dodatkom nežnog šampona za bebe. Nakon pranja, stavite opran komad garderobe na čist peškir i umotajte ga, a zatim ga položite horizontalno i ostavite da se osuši. Ukoliko okačite deću od kašmira da se suši na taj način, moguće je da će se rastegnuti.

Teksas

Ručno pranje u hladnoj vodi, savetuje se i kada su u pitanju vaše omiljene farmerke, teksas košulje ili jaknice. Ukoliko ipak želite da operete ovu odeću u mašini, savetuje se da je prevrnete, kako bi materijal zadržao intenzivnu boju koju ima. Izbegavajte sušenje u mašini, jer je u nekim slučajevima teksas sklon skupljanju.

Kupaći kostim

Hlor i morska so mogu da utiču negativno na materijal od kog je kupaći napravljen, pa je najbolje da ga operete odmah nakon odlaska sa bazena ili plaže.

Dovoljno je da ga operete u hladnoj vodi u koju ste dodali malo tečnog deterdženta. Ne cedite vodu gnječeći kupaći rukama, već ga ostavite da se ocedi i osuši na vazduhu, ali ne na direktnom suncu.

Foto: Shutterstock

Grudnjak

Grudnjak je veoma delikatan odevni predmet koji lako može da izgubi svoju formu ako se pere na jakom programu u veš mašini. Najbolje bi bilo da ga perete ručno i to sa blagim deterdžentom. Ostavite da odstoji u vodi pet minuta, lagano protrljajte, isperite i umotajte u peškir da se ocedi. Zatim ga ostavite da se osuši.

Svila

Najbolje bi bilo da svilenu odeću uvek perete ručno u hladnoj vodi sa vrlo malo blagog tečnog deterdženta jer je u pitanju veoma osetljiv materijal. Ostavite svilenu odeću da odstoji u vodi nekoliko minuta, a zatim je isperite. Prilikom ispiranja, sipajte čistu vodu u posudu i dodajte joj tri kašike belog sirćeta, jer ovo sredstvo pomaže da se uklone ostaci deterdženta. Uz to, sirće svili vraća prirodan sjaj.

Svilenu odeću, baš kao i onu od kašmira, umotajte nakratko u peškir. Dok je još mokar, okrenite ga naopačke i peglajte na niskoj temperaturi, i to isključivo bez pare.

Koža

Brisanje kožne jakne vlažnom krpom, ponekad je sasvim dovoljno kako bi se uklonile sve fleke. Ukoliko su u pitanju pantalone, ipak je bolje da ih operete. Kako ne bi izgubile svoj oblik, potopite ih u toplu vodu i držite dok se ne natope. Zatim ih osušite u sušari na visokoj temperaturi.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar