Šta se događa u srcu NEVOLJENOG deteta: Kako hladan odnos sa roditeljima utiče na njegovo ponašanje

Zapamtite da je svaki vid agresivnog i hladnog ponašanja, zapravo zanemarivanje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Kada biste sve ljude koje poznajete, a koji imaju decu, pitali da li ih vole, odgovor bi uvek bio potvrdan.

Roditeljska ljubav je normalna, očekivana i sasvim logična stvar.

Međutim, u današnjem, užurbanom svetu, veliki broj dece se oseća zanemareno i nevoljeno. Do ovoga često dolazi usled zauzetosti roditelja ili njihovih visokih standarda i očekivanja kada se radi o uspešnosti i ponašanju sopstvenog deteta.

Roditelji često ni sami nisu svesni toga da sa detetom imaju hladan odnos i da ga zanemaruju. Svoje ponašanje racionalizuju umorom, iscrpljenošću ili suludim stavovima da je potrebno da dete očvrsne, šta god to značilo. Malo njih je svesno da je bilo koji vid hladnog odnosa prema detetu i ne ispunjavanje njegovih potreba, zanemarivanje.

Takvi roditelji smatraju da su  svaki oblik agresivnog ponašanja prema detetu i njihova ravnodušnost prema njemu, zapravo za detetovo dobro. Neki bi čak rekli da će “tako napraviti čoveka”.

Zato je dete na kraju zbunjeno i misli da je nešto pogrešilo. Deca koja odrastaju u ovakvim uslovima, često se povlače u sebe i izrastaju u nesigurne osobe bez poverenja u druge.

Kada roditelj, na primer, grdi dete zbog loših ocena, a da to pritom radi agresivno, vičući i vređajući dete, mališan počinje da se povlači, verujući da čak i osoba za koju se podrazumeva da je voli, to ne želi da radi. Svojim nerealnim očekivanjima, roditelji frustriraju sebe, a zatim te frustracije prenose i na dete.

Foto: Shutterstock

Nevoljeno dete počinje da misli kako sve što radi nervira roditelje i kako to oni ne mogu i ne žele da prihvate. Celokupnu krivicu, njihova nežna duša svaljuje samo na sebe. Dete gubi inicijativu kada je izloženo stalnim kritikama, verujući da ne može da utiče ni na šta i da nije ni z ašta sposobno.

Hladan odnos, u bilo kom smislu, može da razvije velike probleme u ponašanju i razvoju deteta. Nije redak slučaj da se kod dece koja su se osećala nevoljeno, razviju iracionalni strahovi, fobije i crne misli. Sa druge strane, nije nemoguće i da dete izraste u impulsivnu, pa čak i agresivnu osobu koja burno reaguje čak i na najmanji negativan nadražaj, pokušavajući da se zaštiti.

Deca koja se osećajku nevoljeno, često menjaju svoje ponašanje, prilagođavajući ga okolini, u nastojanju da izbegnu povređivanje. Ovo je krajnje iscrpljujući proces za jedno mlado biće, koji rezultira povlačenjem u sebe i smanjivanjem želje za napretkom i socijalnim interakcijama. Dakle, dete će se samim tim povlačiti iz društva i neće se truditi u školi.

Nevoljeno dete izrasta u osobui bez socijalnih veština, tako da je veliko pitanje da li će biti u stanju da pronađe prijatelje ili partnera, kada za to dođe vreme.

Zato, roditelji, ne zanemarujte značaj toplih reči i zagrljaja. Provodite sa svojim mališanima što više vremena, uvek im budite na usluzi i uvek se postavite kao njihov najbolji oslonac i savetnik.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, atma.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar