Leti vas najbolje rashladi hladan TUŠ? Grešite, postoji mnogo bolji način koji će vam neviđeno prijati

Poznato je i da ova metoda neverovatno opušta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Verovatno mislite da ne postoji stvar koja bi vam više prijala nakon boravka na otvorenom, gde je temperatura iznad 35 stepeni i gde sunce nemilosrdno “bije”, od hladnog tuša.

Na prvu pomisao, to zvuči kao zaista dobro rešenje, ali stručnjaci kažu da nije toliko delotvorno, kako se čini. Šta više, ako se prisetite poslednjeg puta kada se se istuširali hladnom vodom nakon što ste došli kući, verovatno ćete i sami to shvatiti.

Stručnjak Dominik Les Bel, objasnio je za jedan sajtz kako hladan tuš utiče na ljudsko telo. On tvrdi da hladna voda podstiče naše telo da se zagreva, odnosno, da pokušava da unormali telesnu temperaturu i da je podigne, nakon što je ona smanjena usled dejstva hladne vode.

Na taj način, telesna temperatura postaje približna spoljašnjoj.

Bel savetuje da umesto hladnog tuša, za rashlađivanje isprobate toplu kupku.

Foto: Shutterstock

– Topla kupka pojačava cirkulaciju krvi kroz telo, što za posledicu smanjuje telesnu temperaturu – objasnio je on.

Da ovo nisu samo pusta nagađanja, pokazalo je i istraživanje Nacionalne fondacije za spavanje, koja na svom sajtu piše da je za vreme ekstremnih vrućina kada je temperatura u prostoriji visoka, najbolje da se istuširate toplom vodom, ili da priuštite sebi toplu kupku.

Opuštajuća dejstva tople kupke, kojoj se nešto češće okrećemo u toku zime, dobro je poznato. Prema Američkom nacionalnom institutu za srce, krv i pluća, najbolje bi bilo da toplu kupku spremite neposredno pre spavanja, jer upravio pad telesne temperature nakon tople kupke pomaže u tome da lakše zaspite.

BONUS VIDEO:

 Izvor: Objektiv.rs, Večernji list

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar