“Zarađujem SIMBOLIČNO od autorskih prava”: Bora Đorđević o aktuelnoj temi koja je UZDRMALA estradu

Legendarni roker je za "Objektiv" govorio i o Miši Aleksiću i novom albumu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: ATAIMAGES

Frontmen Riblje čorbe Bora Đorđević ističe da su isplate vezane za autorska prava danas nešto bolje u odnosu na prethodnih nekoliko decenija. Pored ovog, Bora otkriva koliko se prerani odlazak Miše Aleksića odrazio na funkcionisanje benda, ali i u svom stilu objašnjava koliko se razlikuje temperament njegovih fanova u Sloveniji, gde danas živi sa trećom suprugom Dubravkom.

Kako rok muzičari zarađuju danas?

– Sada je malo stegnuto. Ako već ne možemo da zarađujemo od ploča i nosača zvuka, ako su nerešeni problemi sa Jutjubom, jer još to nije baš zaživelo kako treba, nama su jedni izvori prihoda koncerti i autorska prava.

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Da li vam stižu naknade od autorskih prava iz drugih zemalja?

– Da, dosta simbolično, ali stiže. Tako, recimo, stigne 0,3 evra iz Australije. U vreme bombardovanja je, recimo, nemačka agencija srodna našem SOKOJ-u poslala pismo i pitala: „Izvinite, ali kako ste regulisali pitanje muzike u liftovima?” Evo vidite kako civilizovane zemlje to regulišu, dok kod nas pola liftova nije ni radilo.

Aktuelna je afera sa pesmom „Provereno”, koju izvode i Milica Pavlović i Ana Nikolić? Da li se nešto slično vama desilo?

– Radio sam za puno ljudi i nisam imao takvih slučajeva, ali moguće je. Recimo, neko kupi od tebe pesmu, pa se popišmani, neće da je snimi i onda je proda drugom pevaču, preproda, evo jedino je tako moguće.

A šta je sa pesmom „Kad hodaš”, koju izvodite i vi i Bajaga?

– Autor je Bajaga i izašla je na albumu Riblje čorbe pod nazivom „Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju”. Ja sam je otpevao. Mislim da nema razloga da je ne izvodimo. Odlično peva i on, pevam je i ja.

OSTATAK OVOG I MNOGE DRUGE TEKSTOVE ČITAJTE U SUTRAŠNJEM OBJEKTIVU.

Foto: Objektiv.rs

Piše: Aleksandar Dačič

BONUS VIDEO:

 

 Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar