Američki analitičari: Rusi pripremaju OSVETU Zapadu, najcrnji scenario – cena nafte u „stratosferi“

Nestanak 3 miliona barela nafte dnevno sa svetskog tržišta mogao bi cenu na londonskoj burzi dovesti na 290 dolara po barelu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/DIMITRIS TOSIDIS

Izazovu li američke i evropske sankcije ruski osvetnički rez u isporuci nafte, globalne bi cene tog energenta mogle dosegnuti nivo „stratosfere“ od 380 dolara po barelu, upozoravaju analitičari američke investicijske banke JP Morgan Chase.

Rusija bi si, s obzirom na svoju snažnu fiskalnu poziciju, mogla priuštiti, ocenjuju, da smanji dnevnu proizvodnju za 5 miliona barela bez da njena država pretrpi preveliku štetu, napisali su analitičari, a prenosi Bloomberg. Međutim, za veliki deo ostatka sveta taj bi potez mogao biti strašan.

Nestanak 3 miliona barela nafte dnevno sa svetskog tržišta mogao bi cenu na londonskoj burzi dovesti na 290 dolara po barelu, dok bi najcrnji scenarij smanjenja od 5 miliona barela vodio ceni od 380 dolara.

Zemlje članice G7 rade, naime, na razradi kompliciranog mehanizma koji bi ograničio cenu koju ruska nafta može postići, a razlog tome je da se pojača pritisak na ruski ratni stroj u Ukrajini.

„Verovatno je da bi se, u slučaju ograničenja cene, Rusi odlučili na osvetu smanjivanjem proizvodnje kako bi Zapadu naneli bolan udarac. Trenutna napetost na globalnom tržištu nafte je na ruskoj strani“, komentarišu analitičari JP Morgan Chasea u depeši odaslanoj svojim klijentima.

BONUS VIDEO:Izvor: Bloomberg

Komentari (1)

  1. Izgleda da su nato i rusi u dogovoru za scenario što gore to bolje tj.necete imati ništa a bićete srećni

    Odgovori

Ostavite komentar