Ko je Putinov čovek iz SENKE? Počeo od pekare, postao MILIJARDER, a onda se desila afera “JAHTA” (FOTO)

U pitanju je dugogodišnji poslanik Ruske dume i suvlasnik najvećih rudnika u Rusiji, raspolaže bogatstvom od 6,3 milijarde dolara

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK, Shutterstock

Na početku ruske invazije na Ukrajinu, međunarodne sankcije su udarile na ruske oligarhe, prebogate ljude koji su imali unosne poslove širom sveta i koji su u bliskim odnosima s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Oligarsi su, za početak, počeli da skrivaju svoje luksuzne jahte.

Jedna od njih izazvala je posebnu pažnju jer, prema izveštajima američkih istražitelja, pripada Andreju Skoču, bliskom Putinovom saradniku, koji se smatra jednim od najbogatijih Rusa.

ČUVENA JAHTA

Reč je o plovilu „Madam Đu”, čija je cena 156 miliona dolara. Plovilo je dugačko gotovo sto metara, ima zatvoreni hangar za helikoptere, teretanu i noćni klub s bazenom. Na krmu ima zastavu Kajmanskih Ostrva, a noću trup svetli svetloplavom ili crvenom bojom. Posadu ovog broda čini čak 35 ljudi.

Ovo impresivno plovilo misteriozno je nestalo kad su uvedene sankcije Rusiji i kada se i sam Skoč našao na listi ruskih oligarha čija imovina mora da bude zapljena, a računi zamrznuti.

Prema međunarodnim izveštajima, Skoč je finansirao kupovinu dve luksuzne jahte i vile na Sejšelima, koji su u zvaničnom vlasništvu njegove životne partnerke Elene Lihač. Prema izveštaju „Rajski papiri”, u vili je zaposlio kuvara i dve spremačice koji su dobijali mesečnu platu od po 6.300 dolar.

Foto: Shuttersctock

Kupovina je, kako kažu izveštaji, izvršena preko mreže lažnih kompanija sa sedištem u Londonu. Zanimljivo je da je multimilionske kupovine izvršila Skočova partnerka, jer se u zvaničnim dokumentima vodi kao „domaćica bez izvora primanja”. Advokatska firma koja zastupa Elenu odgovorila je na navode iz izveštaja konstatacijom da su jahte i vila kupljeni novcem koji je Elena dobila na poklon od Skoča, sa kojim „nije u braku”, ali „ima decu”.

POČEO OD PEKARE

Andrej Vladimirovič Skoč je ruski biznismen milijarder, suvlasnik čeličane „Lebedinski mining”. Prema američkom časopisu Forbs, Skoč je među najbogatijim Rusima i stavljen je na listu „Milijarderi sveta” 2012.

Član je Državne dume Ruske Federacije od 1999. godine. Krajem 1980-ih ušao je u prvi posao otvorivši pekaru sa izvesnim Levom Kvetnojem. Nakon toga je prodavao kompjuterske komponente i otvorio kompaniju za distribuciju goriva. Obavljao je funkciju zamenika generalnog direktora u firmi „Kuznjecov end partners LLC”.

Foto: Epa

Godine 1995. postaje zamenik generalnog direktora investicione kompanije „Interfin”. Nakon toga se pridružio milijarderu Ališeru Usmanovu, još jednom bliskom Putinovom saradniku, u poslu s metalima. Skoč je upoznao Usmanova 1995. godine dok je radio na naftnom tržištu za banku u kojoj je tada bio menadžer. Zajedno sa Levom Kvetnojem i Skočom, Usmanov je najpre kupio Lebedinski rudnik i fabriku za proizvodnju čelika u Belgorodu.

Skoč je 1999. postao zamenik direktora u JSC „Lebedinski GOK”. Usmanov je formirao konglomerat „Metaloinvest” 2006. godine nakon kupovine jednog od najvećih rudnika u Rusiji „Mikhailovski GOK”, a Skoč nastavlja da bude partner kompanije, posedujući 30 odsto „Metaloinvesta”, iako su se akcije vodile na ime njegovog oca Vladimira.

POUZDAN SARADNIK

Od 1999. do 2019. godine, tokom mandata poslanika III, IV, V, VI i VII saziva, bio je koautor 163 zakonodavne inicijative i amandmana na nacrte saveznih zakona. Najveći deo ovih zakona omogućio je Putinu mirnu političku budućnost, a oligarsima mogućnost za dodatno bogaćenje.

Upoznati s prilikama u Kremlju kažu da Putin ima ogromno poverenje u Skoča, bilo kao poslanika, bilo kao čoveka koji je sposoban da „opere” ogromne količine novca ili bude spona s ruskim mafijaškim krugovima u kom god delu sveta. U vezi sa ruskom invazijom na Ukrajinu 2022. godine, Skoč je 23. februara 2022. dodat i na listu sankcija EU.

Skoč je takođe 15. marta dodat na listu sankcija za zamrzavanje imovine i zabranu putovanja u Veliku Britaniju zbog „akcija koje podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine”. Prema Blumbergu, Skočovo bogatstvo je u februaru 2021. godine iznosilo 6,3 milijarde dolara.

Prema Forbsovoj listi svetskih milijardera za prošlu godinu, on je bio na 288. mestu liste najbogatijih ljudi na svetu, s porodičnim bogatstvom od 8,6 milijardi dolara. Skoč ima ukupno devetoro dece, a sa sadašnjom nevenčanom suprugom Elenom Lihač čak petoro.

Piše: FILIP RADOJČIĆ

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 02. i 03. JUL

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar