Smatraju ga najzdravijim na svetu: BOBIČASTO voće štiti od mnogih bolesti i odlično utiče na celo telo

Njegova blagotvorna dejstva su brojna

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Bobičasto voće predstavlja neverovatan dar prirode čoveku, sa kojim su, nažalost, samo malobrojni upoznati.

Mnoge domaćice ga koriste u pravljenju slasnih torti, kolača, džemova ili soka, ali samo ako jedete sirove plodove, možete da iskoristite sav nutritivni kapacitet ovih plodova.

Plodovi poput jagode, borovnice, maline i ribizle, bogati su vitaminom C, antioksidansima i vlaknima. Ojačavaju vaš imunitet, što je preko leta važno koliko i tokom zime. Pored toga, odlični su za srce i imaju brojne druge prednosti za zdravlje.

Upoznajte se sa svakom od njih.

1. Borovnice

Borovnice su bogate vitaminima C i K, vlaknima i manganom. One sadrže antioksidativne polifenole zvane antocijanini, koji utiču na smanjivanje oksidativnog stresa, što dalje smanjuje mogućnost za razvoj srčanih bolesti, kako kod zdravih, tako i kod onih koji su ugroženi. Borovnice utiču i na smanjenje nivoa “lošeg“ LDL holesterola u krvi i poboljšavaju funkcionisanje arterija.

Studije su pokazale bioaktivna jedinjenja koja mogu da se nađu u ovom voću, mogu da poboljšaju osetljivost na insulin i smanje rizik od dijabetesa tipa 2, čak i za 26 odsto. Istraživanje je pokazalo i da ljudi koji redovno konzumiraju borovnice imaju manju stopu kognitivnog opadanja, što znači da ovo voće čuva i zdravlje mozga.

Foto: Shutterstock

2. Maline

Pored mangna, vlakana, vitamina C i K, maline sadrže i elagitanine, antioksidativne polifenole koji takođe mogu da pomognu u smanjenju oksidativnog stresa. Jedno istraživanje sprovedeno na biciklistima, pokazalo je da se oksidativni stres izazvan vežbanjem značajno smanjio nakon konzumiranja pića od maline.

3. Jagode

100 grama jagoda sadrži čak 97 odsto količine dnevne potrebe za vitaminom C. Bogate su manganom i vlaknima, i odlične su za zdravlje srca. Istraživanje u kom je učestvovalo preko 93.000 žena otkrila je da su one koje su jele više jagoda i borovnica nedeljno imale čak i preko 30 odsto manju mogućnost za srčani udar.

Druge studije su pokazale i da jagode imaju blagotvorn dejstvo na kardiovaskularni sistem, jer regulišu holesterol u krvi, trigliceride i oksidativni stres. Mogu da pomognu i u kontroli šećera, što je značajno za prevenciju dijabetesa tipa 2.

4. Brusnice

Kiselkastecrvene bobice, brusnice, sadrže antioksidativne polifenole, kojih najviše ima u ljusci ovog voća. Opšte je poznato da su brusnice efikasne u smanjenju rizika od infekcija urinarnog trakta, jer pojedine materije koje se nalaze u brusnicama, sprečavaju lepljenje bakterija ešerihije koli na zid bešike ili urinarnog trakta, što smanjuje rizik od infekcije.

Brojne koristi za zdravlje srca, pokazao je sok od brusnice. Ispitivanja su pokazala da redovno konzumiranje soka od brusnice može da smanji nivo holesterola, krvni pritisak, oksidativni stres. Pored toga, ovaj napitak odlično deluje i na arterije.

Foto: Shutterstock

5. Kupine

Kupine veoma povoljno utiču na zdravlje srca, kože i očiju, a posebno su korisne i za žensko zdravlje. Efikasne su kada su u pitanju problemi sa probavom, jer samo jedna šolja dnevno sadrži 30 odsto preporučene dnevne doze vlakana.

Kupine su veoma bogate vitaminom K, koji potpomaže apsorpciju kalcijuma u krvi, što ojačava kosti.

BONUS VIDEO:

Izvor: Objektiv.rs, lifepressmagazin.com, ediskont.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar