Pozabavite se korovima i zaštitite biljke od gljivica: Baštenski poslovi koji vas čekaju u JULU

U ovo vreme možete i posaditi neko divno povrće

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Mnogi misle da ssa dolaskom leta prestaju svi baštenski poslovi, osim redovnog zalivanja, jer cela bašta u leto buja i cveta.

To je daleko od istine. Sada kada ste se postarali da vam sve biljke prežive hladnije vreme i neometano rastu, potrebno je da ih dodatno zaštitite od onoga što im preti preko leta.

Ukoliko u svojoj bašti gajite i neko povrće, potrebno je da ga zalivate i više nego ranije. Uz to, bilo bi poželjno i da ga đubrite.

Toplo vreme, naročito ako su i kiše česte, pogoduje razvoju korova, pa su plevljenje i okopavanje neophodni. Najbolje je da to radite nekoliko dana posle kiše. Posle plevljenja, možete i malčirati svoje biljke, kako korov ne bi dalje rastao, a za sledeće malčiranje možete ostaviti korov koji ste upravo počupali.

Malčirani vrtovi su zdraviji i otporniji na sušu, a i sprečavaju rast korova.

Foto: Shutterstock

Toplo vreme u julu pogoduje i brzom nicanju povrtlarskih kultura, pa možete i njih da posadite. Prekopajte zemlju i posadite rotkvice ili kelerabu. Julska sadnja je dobra i za niske sorte pasulja koje imaju kratku vegetaciju. Možete da sadite i kupus, kelj i karfiol, kao i salatu koja može da se seje svake godine.

Naglašavamo još jednom da je posebno važno da biljke redovno zalivate.

Ukoliko je vreme kišno, raste rizik od gljivičnih obolenja što uz povišenu temperaturu čini idealne uslove za brzo i neometano širenje različitih bolesti biljaka. Najčešće u bašti oboleva plodonosno povrće stoga pratite pojavu bolesti i reagujte na vreme.

Cveće je u punom cvatu, ali nemojte zaboraviti da je veoma važno da uklonite precvetale cvetove ruža i drugih višegodišnjih biljaka. Redovno ga zalivajte i prihranjujte. Pazite i na pojavu bolesti, ali i lisnih vaši. Ako ih uočite, delujte na vreme.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs, agroklub.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar