“Potreban Nemac za Rad u Srbiji“: Oglas digao sve na noge, OVOLIKU platu mu nude, a tek šta mora da zna

Objavljen je i novi pregled plata na poslovima koje Srbi najčešće rade u ovoj zemlji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/Clem Onojeghuo

Postoji veliki broj Srba koji rade i žive u inostranstvu, mahom odlaze u potrazi za boljim životom. U Nemačkoj živi oko 450.000 Srba.

Nedavno smo pisali o tome kakve su plate i uslovi za Srbe u Nemačkoj, a danas se na društvenim mrežama pojavio jedan oglas. Naime, neko je napisao da traži Nemce za rad u Srbiji, za minimalnu platu, a još na to je potrebno da Nemac ima znanje srpskog jezika B1.

Inače, ponuđena plata je 35.069 dinara. Uz to, u zagradi je naglašeno „požurite“, kao da je opšta navala za tim radnim mestom.

Pozicija za koju se traži radnik uopšte nije navedena, pa pretpostavljamo da je ovo ništa više nego šala. Ipak, tužno je što Srbi u Srbiji upravo rade za minimalac.

Podsetimo, naši građani najviše rade na težim poslovima, poput građevine gde u proseku zarađuju i do 2.500 evra mesečno. Srba je u Nemačkoj mnogo zaposleno i u ugositeljstvu gde su plate nešto manje i kreću se oko 1.800 evra u proseku.

Naše medicinske sestre, u ovoj ekonomski najrazvijenijoj evropskoj zemlji zarađuju i do 2.600 evra, a mi vam donosimo pregled zarada po svim poslovima.

Srbi u Nemačkoj često rade i u metalnoj industriji i proizvodnji. Mnogi od njih su i šoferi, ali ih ima i dosta koji rade na poslovima obezbeđenja, čišćenja i održavanja. Ovo su po pravilu manje plaćeni poslovi i naši građani na njima mogu da zarade najviše do 2.000 evra.

Dodatak do oko 3.000 evra, koliko mnogi naši građani u Nemačkoj zarade mesečno, najčešće ostvaruju po osnovu dodatnih poslova koje rade po dva do tri sata dnevno.

Treba reći i da se plate u Nemačkoj značajno razlikuju i po gradovima. Tako se, recimo, mnogo više zarađuje u Frankfurtu, MInhenu i Štutgartu, odnosno u ekonomski razvijenijim metropolama.

Takođe, podaci govore da zaposleni sa akademskim obrazovanjem zarađuju i do 40 odsto više od svih zaposlenih. Računica pokazuju i da Srbi u Nemačkoj zarade i do 30 odsto manje od Nemaca koji su često na rukovodećim i bolje plaćenim radnim položajima.

Objavljen je i novi pregled plata na poslovima koje Srbi najčešće rade u ovoj zemlji.

Građevina

Zidar 2.900 evra
Tesar 2.700 evra
Keramičar 2.660 evra
Moler 2.350 evra

Zdravstvo

Medicinska sestra 2.600 evra
Maser 2.450 evra
Negovatelj starih 2.350 evra
Fizioterapeut 2.070 evra
Lekar 6.600 evra

Industrija

Rukovodilac proizvodnje 4.500 evra
Elektrotehničar 3.460 evra
Tehničar elektronike 3.140 evra
Zavarivač 3.000 evra
Radnik u proizvodnji 2.500 evra
Autolakirer 2.560

Transport

Vozač kamiona 2.400 evra
Vozač autobusa 2.200 evra
Vozač dostavljač paketa 2.100 evra
Magacioner 1.900 evra

Ugostiteljstvo i održavanje

Pomoćni kuvari do 1.900
Konobari oko 1.800
Sobarice, održavanje oko 1.800

Najmanje zarade

Po pravilu, važi da što su bolje kvalifikacije i što bolje govore nemački jezik, to im je jednostavnije da dođu do posla i dugoročno ostanu. Ipak, većina radnika iz Srbije u Nemačkoj radi one manje plaćene poslove, za koje se traži samo diploma srednje škole i površno znanje jezika.

U Nemačkoj, inače, najmanje zarađuju zaposleni u ugostiteljstvu i oni koji su zaposleni preko agencija. Tako, recimo, radnici i u hotelima i restoranima u proseku zarađuju do 1.800 evra, a sličnu zaradu imaju i frizeri, magacioneri.Izvor: Espreso

Komentari (2)

  1. Ovo je sve bruto. A kako se radi teško se može raditi van redovnog posla jer treba i odmoriti. Eventualno neki minijob do 450€ maksimum, a i to ne uvek. Ja sam radio dve godine ali više ne jer nisam imao nimalo slobodnog vremena. A od bruto kad odbijem trećinu dobijem moju neto platu. Toliko.

    Odgovori

Ostavite komentar