To nije normalno ponašanje: Ako vaše dete radi neku od ovih 7 stvari, možda ima opasan POREMEĆAJ

Ne libite se da porazgovarate sa stručnim licem

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Prve tri godine života svakog deteta, u velikoj meri utiču na njego kasniji razvoj ličnosti. Već u tom periodu i u prvim godinama nakon njega, moguće je uočiti problematično ponašanje.

Neke znakove koji ukazuju na potencijal za poroblematično ponašanje, roditelji uglavnom smatraju normalnim, iako oni to nisu.

Ne treba da vas bude strah da popričate sa svojim detetom ukoliko vam se neko ponašanje učini kao problematično, niti treba da vas bude sramota da potražite stručnu pomoć. To je ipak u najboljem interesu vašeg deteta.

1. Zlostavljanje životinja

Prema poznatom psihijatru J. M. Mekdonaldu, nasilje nad životinjama može da bude jedan od prvih znakova da dete ima psihopatski poremećaj. Ukoliko primetite da dete vuče mačku za rep ili psa za uvo, a dete i dalje to radi, trebalo bi da potražite pomoć.

2. Obožavanje vatre

Prema psihijatru Mekdonaldu, ljubav prema paljenju vatre, odnosno piromanija, može da bude jedan od načina na koji kasniji psihopata ispoljava svoj bes.

Foto: – / Wavebreak / Profimedia

3. Noćno mokrenje

Mekdonald je verovao da ovaj poremećaj rada bešike može da bude uzrok zlostavljanja životinja i piromanije, jer je mokrenje u krevet za dete veoma ponižavajuće. Zato dete postaje uvređeno i besno, pa ako zbog toga trpi ismevanje od strane prijatelja i roditelji ne reaguju na vreme, lako može da pođe po zlu. Naravno, mokrenje u krevet ne mora da znači da će se dete razviti u psihopatu.

4. Kršenje pravila

U detinjstvu, sasvim je normalno da se pravila prekrđše s vremena na vreme, iz neznanja ili pokušaja osamostaljivanja, ali psihijatri ističu da deca koja imaju sklonost ka psihopatiji, često u tome uživaju i više nego što je to normalno.

5. Laganje bez griže savesti

Sasvim je razumljivo to što neka deca lažu roditelje iz straha od kazne. Međutim, ako dete laže sa veoma uverljivim izrazom lica, bez griže savesti, stručnjaci smatraju da imate razloga za brigu. Problem ćete najlakše uočiti ako dete reaguje sa besom i histerijom kada je uhvaćeno u laži.

Foto: Shutterstock

6. Nasilničko ponašanje

Deca mogu da postanu nasilna iz različitih razloga. Moguće je da žele pažnju, vole osećaj moći, oponašaju svoje nasilne roditelje, svoje idole i slično. Ono što budućeg psihopatu razlikuje od nezrelog dečjeg ponašanje jeste to što često ispoljavaju nasilničko ponašanje bez valjanog i vidnog razloga.

7. Neosetljivost

Manjak saosećajnosti, nedostatak tuge ili sažaljenja, takođe mogu da budu upozoravajući znakovi.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, yumama.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar