Nakit naših baka je novi letnji HIT: Aksesoar od ĆILIBARA se vraća na velika vrata

Prikladan je za svaku priliku

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Ogrlica od ćilibara, danas se uglavnom kupuje bebama, jer se veruje da je delotvoran u ublažavanju bolova koji nastaju kada rastu zubići.

Međutim, u prošlosti, ovaj nakit je bio veoma popularan, a pojedini dizajneri kažu da on, zapravo, nije nikada ni izašao iz mode.

Međutim, istina je da smo, makar do sada, retko mogli da ga vidimo na poznatim manekenkama ili na ulicama.

Ćilibar je stvrdnuta borova smola. Smatra se dragim kamenom, ali za razliku od većine kamenja koje se koristi za izradu nakita, on nije mineral već organsko jedinjenje.

Foto: Shutterstock

Kako bi od obične smole nastao ćilibar, potrebno je da prođe preko milion godina i da se ova materija nalazi u vodi ili pod zemljom. Dakle, u pitanju je nešto zaista drevno i vredno. Danas, doduše, postoje i različite, prilagođene verzije, pa pravi ćilibar ne možete da nabavite baš na svakom koraku.

Zemlje koje izlaze na Baltičko more (Poljska, Litvanija, Letonija i Estonije), poznate su kao zemlje u kojima je ćilibar gotovo pa tradicionalni materijal.

Ćilibar dolazi u različitim nijansama žute, crvenkaste i braon boje, a odgovarajuću nijansu odaberite po sopstvenom nahođenju. U prodaji može da se nađe nakit zaista različitih dimenzija i oblika, pa se može reći da, kada je u pitanju ćilibar, svako može da pronađe nešto za sebe.

Prstenje, ogrlice, narukvice i minđuše od ovog materijala, u zavisnosti od samog modela, mogu zaista da se uklope u sve odevne kombinacije, kako dnevne, tako i one svečanije.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar