Hrani mišiće i čuva organe od opasnih bolesti: SOČIVO treba što češće da se nađe na vašem stolu

Preporučuje se svima koji treniraju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

U Indiji, sočivo predstavlja deo svakodnevne ishrane, dok se kod nas ono ne nalazi često na dnevnom meniju.

To je velika šteta jer, osim što je zaista ukusno, sočivo je i neverovatno hranjivo.

Sočivo je izuzetno bogato proteinima i ugljenim hidratima (15-25 grama na 100 grama sočiva). Odličan je izvor vlakana, a količina kalorija koju sadrži je  neznatna. Ostale hranljive sastojke čine gvožđe, mangan, bakar, folna kiselina, molibden, triptofan, fosfor, kalijum i vitamin B1.

U poređenju sa mesom, koje se smatra najboljim izvorom proteina, sočivo sadrži manje masti, što ga čini donekle zdravijim. Taj manjak masti, a visok nivo proteina, čini sočivo namirnicom koja ne šteti ljudskom srcu.

Dijetalna vlakna koja se nalaze u legumama, povrću poput sočiva, pasulja i graška, pomažu u kontroli nivoa šećera u krvi. Ove materije usporavaju stopu po kojoj se hrana apsorbuje u krv i na taj način konstantno održavaju nivo šećera.

Foto: Shutterstock

Pošto sadrži i velike količine vlakana, sočivo je odlično i za varenje i zdravlje creva, a ako se redovno koristi, može i da poboljša varenje.

Osim toga što ne sadrži masti i ne oštećuje srce, sočivo pospešuje i njegovo zdravlje i rad, jer sadrži visok nivo magnezijuma koji smanjuje krvni pritisak.

Američka istraživanja su pokazala da redovna potrošnja sočiva omogućava snabdevanje antioksidanatima koji smanjuju šanse za razvoj ateroskleroze. Takođe, ovi antioksidansi su efikasni i u borbi protiv štetnih slobodnih radikala.

Sočivo je bogato i biljnim lektinom. U pitanju je poseban tip biljnih proteina poreklom iz hrane kao što su sočivo, soja, kikiriki, pšenica i grašak, koji su se u nekim istraživanjima pokazali efikasnim u borbi protiv ćelija raka.

Ova namirnica se pokazala veoma korisnom i kada su u pitanju regulacija telesne težine, dijabetes, različita srčana oboljenja. Pokazalo se i da pojedine materije iz sočiva imaju sjajan efekat i na nervni sistem.

Stoga, ne bi bilo loše da ovu veoma korisnu namirnicu što pre uvrstite u svoju svakodnevnu ishranu.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, cajeviza.net

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar