Geni su čudo: Osobine i zdravstveni problemi koje dete nasleđuje od OCA

Neke zaista dominantne karakteristike dete može da nasledi od oca

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: David Jakle / ImageSource / Profimedia

Prenošenje gena je toliko složena stvar, da je teško predvideti kako će dete izgledati i šta će tačno naslediti od oca, a šta od majke.

Međutim, u pitanju je nauka koja se neprestano razvija i koja iz godine u godinu napreduje.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Genetika, kao nauka, uspela je da utvrdi da geni oca u nekim slučajevima, dominiraju nad genima majke, pa je veća mogućnost, kada su neke osobine u pitanju, da dete bude preslika tate.

Karakteristike koje se češće nasleđuju od oca, tiču se izgleda i potencijalnih zdravstvenih problema. Neki načini na koji muška genetika utiče na potomstvo, poznati su već dugo.

1. Pol

Odavno je poznato da su muški geni odovorni za pol bebe.

2. Visina

Visina deteta kad odraste zavisi najviše od oca, pa ako je on po prirodi visok, veća je mogućnost da i dete bude visoko.

Foto: Shutterstock

6. Boja očiju

Pošto su geni oca dominantniji od majčinih, glavne osobine lica i boja očiju deteta su u veće broju slučajeva iste ili slične kao kod oca.

7. Stanje zuba

Deca od oca nasleđuju boju, gustinu, a uglavnom i kvalitet zuba. Ukoliko otac ima probleme sa zdravljem zuba, veoma je moguće da će ih imati i dete.

5. Problemi sa mentalnim zdravljem

Ukoliko otac deteta ima psihičke probleme, poput šizofrenije ili hiperkinetičkog poremećaja pažnje, postoji mogućnost da se ovi problemi prenesu i na dete.

Foto: Shutterstock

6. Reproduktivno zdravlje

Istraživanja su otkrila da loš kvalitet semene tečnosti oca može biti nasledna patologija. Ukoliko je, na primer, dete začeto vantelesnom oplodnjom, postoji mogućnost da i ono kasnije ima probleme sa ostvarianjem porodice.

7. Bolesti srca

Nauka je ustanovila da pojedini muškarci mogu biti prenosnici loših hromozoma, što povećava rizik od koronarne arterijske bolesti za čak 50 odsto. Pod određenim faktorima, ovu osobinu mogu da naslede i sinovi.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, yumama.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar