Nije sve bezbedno: Šta sve MAČKE smeju da jedu od hrane za ljude?

Neke namirnice su im veoma korisne

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Dobra ishrana je preduslov zdravlja i dugovečnosti mačke, pa se vlasnici svojski trude da obezbede kvalitetnu mačiju hranu.

Mnogi ljudi veruju da ljudska hrana nije anročito dobra za mačke.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

To je delimično isitina; postoje namirnice koje nisu baš najbolje za mačke, kao što su čokolada i alkohol.

Ipak, postoje i namirnice koje mi svakodnevno konzumiramo, a koje su bogate hranjivim materijama koje su našim macama veoma korisne.

Meso

Mačke su jednostavno mesožderi i kako bi imale jako srce, dobar vid i zdrav reproduktivni sistem, neophodna im je dnevna doza proteina koje dobijaju iz mesa. Piletina, ćuretina i barena govedina, najviše će im prijati, dok sirovo i pokvareno meso mogud a učine da se maca ne oseća dobro.

Integralne žitarice

Ovsena kaša sadrži puno proteina koji će vašoj maci biti korisni. Pored toga, mnoge mačke vole i palentu, odnosno kukuruzni kačamak, pa čak i grubo samleveni kukuruz.

Foto: Shutterstock

Jaja

Jaja su takođe sjajan izvor proteina za macu, ali je važno da se pobrinete da budu dobro kuvana, jer sirova jaja, baš kao riba i meso, mogu da stvore probleme sa varenjem vašoj ljubimici.

Riba

Skoro sve vrste ribe, bogate su omega-3 masnim kiselinama, koje doprinose dobrom vidu vaše mačke, pomažu kod oboljenja bubrega, artritisa i srčanih poremećaja. Kuvana riba i riba iz konzerve, saasvim su u redu, dok sirova nije, jer može da izazove bolove i probleme sa varenjem.

Foto: Shutterstock

Povrće i voće

Istina je da se mačke, za razliku od pasa radije preskočiti voće i povrće, ali daleko od toga da ne smete da joj ga dajete. Kako povrće, tako i voće, bogati su vlaknima koji koriste upravo više puta pomenutom varenju. O vitaminima ne moramo previše ni da govorimo.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, petface.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar