Evo koliko je Korać platio LAŽNI pasoš: ŠOK OTKRIĆA operacije “Krtica”, u akciji pala i pevačica

Kako navode, dobijene podatke portparolka je prenosila pevačici i njenom suprugu, a oni su ih dostavljali "kralju Roma"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock, Printscreen

Filip Korać predao se 24. aprila u Hrvatskoj nakon velike akcije na otkrivanju lažnih identiteta ljudi povezanih sa kriminalnim miljeom, koji su dobijali originalne isprave sa tuđim podacima, a njihovim fotografijama. Korać je bio na hrvatskoj poternici zbog falsifikovanja dokumenata

Na tome su radile zajedno hrvatska i srpska policija, jer je najćešće reč o hrvatskim i srpskim ispravama.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Nakon razmene podataka sa partnerskim službama, bili su laki za praćenje. U Evropi je pao veliki broj kriminalaca, kod nas je u istoj akciji procesuiran i vođa kavčana Radoje Zvicer – otkriva izvor medija i dodaje da u Tužilaštvu za organizovani kriminal postoji udarna grupa koja radi upravo krivična dela koja se tiču procesuiranja falsifikatora isprava uz otkrivanje lažnih identiteta kriminalaca.

U akciji “Krtica” otkrivena cena lažne putovnice

Inače, pre tri godine u akciji “Krtica” koju je sprovela hrvatska policija, otkriveno je da su vođe klanova davale i do 15.000 evra za hrvatske pasoše, u čije lažne podatke je bilo gotovo nemoguće posumnjati tokom graničnih kontrola.

Kriminalna grupa koju je vodio Nusret Seferović (49), hrvatski “kralj Roma”, kako su tada sumnjali hrvatski istražitelji, obezbedila je lažne pasoše te države vođama škaljarskog klana – Jovanu Vukotić i Igoru Dedoviću (41), ali i visokopozicioniranim članovima suprotstavljenog kavačkog klana – Demiru Meljoviću i Milanu Vujotiću.

Kako su tada preneli hrvatski mediji, kao posrednik u prodaji pasoša, uhapšena je i pevačica Ankica Demirović, kao i njen suprug Romeo. Vođe škaljarskog klana, pripadnici zemunskog klana i navijačkih grupa iz Srbije, dakle nosioci organizovanog kriminala iz celog regiona, koji se povezuju s međunarodnom trgovinom kokaina i ubistvima širom sveta, koristili su autentične hrvatske dokumente s falsifikovanim podacima. Kriminalne grupe koje su taj posao obavljale za njih zaradile su više od 700.000 evra.

Snabdevali oba zaraćena klana

– Sumnja se da je grupa falsifikovanim pasošima još 2017. počela da snabdeva vođe dva zaraćena klana, ali i navijače iz Srbije i druge pripadnike kriminalnih grupa iz regiona. Pasoše su prodavali za 3.500 do 15.000 evra, a klijente su nalazili uglavnom među ljudima iz regiona koji se povezuju

Kako navode, pasoši koji su pravljeni vođama klanova bili su autentični, tj. originalni hrvatski pasoši, ali sa falsifikovanim podacima. Na spisku imena tridesetak uhapšenih tada se našla i Senka Staroveški, portparolka karlovačke policije zbog sumnje da je preko kolega, uglavnom referenata zaposlenih u MUP, pribavljala identitete ljudi, uglavnom raseljenih iz Hrvatske ili onih koji su po rođenju imali državljanstvo Hrvatske, a nikada nisu vadili dokumenta ove države, na čija su imena pravljeni falsifikati za kriminalce.

Koliko su bili pedantni, pokazuje i to što su proveravali i da osoba na čije ime prave dokument nikada nije imala problem sa policijom – prenose izvori iz istrage.

“Kralj Roma” bio posrednik

Kako navode, dobijene podatke portparolka je prenosila pevačici i njenom suprugu, a oni su ih dostavljali “kralju Roma”.

– Na osnovu ovih podataka, izrađivani su prvo falsifikovani srpski pasoši u koje su stavljali fotografije osoba kojima su dokumenta bila namenjena. Takav dokument, s obzirom na to da se radilo o dvojnim državljanima Hrvatske i Srbije, bio je osnova da se u hrvatskom MUP službeno zatraži izdavanje hrvatskog pasoša i lične karte.

Ti su zahtevi predavani na tačno dogovorene policijske šaltere, a jedan od uhapšenih policajaca je čak, umesto otisaka prstiju osoba koje su tražile takva dokumenta, stavljao svoj otisak – otkrili su izvori.

Upravo je vođa škaljarskog klana tako dobio dokumenta čoveka koji živi u Srbiji, ali sa svojom fotografijom.

Lista lažnih Hrvata

– Igor Dedović, koji slovi za vođu „škaljaraca“ i nalazi se u bekstvu, pošto je Crna Gora za njim raspisala poternicu

– Jovan Vukotić, navodni vođa škaljarskog klana, koji trenutno služi kaznu od 15 meseci zatvora zbog korišćenja falsifikovanog makedonskog pasoša

– Dragan Pečurica, čovek koji važi za pripadnika barske grupe, bliske Vukotiću i škaljarskom klanu

– Damir Meljović, visokopozicionirani pripadnik kavačkog klana, koji je uhapšen 9. maja u Parizu sa 69 kilograma kokaina

– Milan Vujotić, blizak je navodno kavačkom klanu, a pre nekoliko godina u Beogradu mu je dignut u vazduh „audi“

– Stevan Agbaba iz Sremskih Karlovaca, koji je dobro poznat srpskoj policiji, osuđen je nedavno u Engleskoj na 12 godina zatvora zbog šverca 22 kilograma kokaina

– Krsto Vujić Terminator iz Herceg Novog preživeo je nekoliko atentata, a poslednji prošle godine, kad su na njega pucali iz snajpera

BONUS VIDEO: 



Izvor: Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar