Čim se PROBUDITE na Vaskrs, jednu stvar obavezno morate da uradite za DOBRO zdravlje

Ovaj narodni običaj poštuje se već vekovima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Veliki petak je tužan praznik za vernike jer simbolizuje Isusovo stradanje, pa se tog dana ne služi liturgija.

Ovaj dan zahteva strogi post na hlebu i vodi.  Za Veliki Petak običaji se odnose prevashodno na farbanje uskršnja jaja, a jedno jaje, crvene boje, treba da ostane kao čuvarkuća i štiti porodicu od različitih nedaća tokom čitave godine.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Crvena boja čuvarkuće simbolizuje nevino prolivenu Hristovu krv, ali jaje takođe predstavlja simbol života, što se ogleda u tome što pile samo, onda kada je vreme, razbije ljusku jajeta i započinje svoj život.

Ujutru, na Vaskrs, čuvarkuću treba staviti u vodu koja sadrži bosiljak, zdravac i dren, a ta voda služi za umivanje svih članova porodice, a posebno treba deca da se umiju njome kako bi bila zdrava. Takođe, deca treba da se ‘pomiluju’ čuvarkućom za dobro zdravlje, a u isto vreme, taj čin predstavlja simbol krštenja.

Foto: Shutterstock

Običaji za Veliki Petak nalažu i  da se stara čuvarkuća baci preko krova kuće ili zakopa u dvorište, vinograd ili u polje, kako bi štitila od štetočina, grada i slično. Takođe, postoji običaj da se crveno jaje baci u reku, kako bi ona odnela sva zla i nasreće koja su pala na jaje jer je od istog štitilo kuću u proteklih godinu dana.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs, travelist.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar