Može biti veoma BOLNO za dete: Šta svaki roditelj treba da zna o nicanju ZUBIĆA kod bebe?

Iskoristite kamilicu kako biste bebi umirili bol i otok

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Nicanje prvih zubića kod deteta može izazvati brojne muke roditeljima.

Osim što će dete biti nemirno tokom sna, biće veoma nervozno i plačljivo. Zbog toga je važno da razumete ovaj proces kroz koji svaka beba mora da prođe, ali i da znate kako pravilno treba da postupate.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kada počinje izbijanje zubića?

Bebin prvi zubić obično niče između četvrtog i sedmog meseca života. Nema pravila, jer neke bebe prvi zubić mogu dobiti sa tri meseca, a neke tek s godinu dana. Tipično, prvi zubići koji izbiju su prednji donji, a iza njih sledi gornji prednji zubić, obično mesec ili dva kasnije.

Do treće godine dete bi trebalo da ima svih 20 zuba. Nešto kasnije, mlečni zubići će početi da ispadaju i s pet ili šest godina zameniće ih trajni zubi.

Raspored izbijanja bebinih zubića

Donje jedinice niču prve i to u paru. Bebama najčešće poćinju da izbijaju između četvrtog i sedmog meseca. Nakon njih slede gornje jedinice, takođe u paru, koje izbijaju između osmog i 12. meseca.

Gornje i donje dvojke na redu su između 9. i 16. meseca. Gornji kutnjaci pojavljuju se između 13. i 19- meseca i bebi ne služe za usitnjavanje hrane sve dok im se ne pojavi njihov donji par. Prvi donji kutnjaci pojavljuju se između 14. i 18- meseca.

Foto: Shutterstock

Gornji očnjaci izbijaju nakon kutnjaka i to prvo gornji između 16. i 22. meseca života, dok donji očnjaci izbijaju brzo nakongornjih, a to je između 17. i 23. meseca. Zadnji kutnjaci javljaju se prvo na donjoj strani vilice, pa na gornjoj. Oni izbijaju poslendji i to između 23. i 33. meseca.

Znakovi i simptomi izbijanja zubića

Tri do pet dana pre nego što primetite kako prvi zubić izbija, dete će iskusiti prve simptome. Simptomi će nestati čim zub nikne. Ipak, treba naglasiti kako nekim bebama izbijanje zubića uopšte ne smeta, pa nemaju gotovo nikakve simptome.

Roditelji obično primete da se s detetom nešto događa, razdražljivo je, lošije spava, nemirno je, plačljivo i ponekad se javlja blago povišena telesna temperatura. Dete u tom periodu, koji može trajati i do nekoliko nedelja, pojačano slini i ima potrebu da stavlja ruke u usta ili grize gumene predmete. Dok ne izbije zubić, na njegovom mestu je prisutan otok i crvenilo, a ta faza može da traje i do nekoliko nedelja.

Kako bi beba umirila svoje bolno i otečeno zubno meso, ona često grize svoje prstiće i igračke ili je razdražljiva, više nego inaće. Takođe bi mogla da odbija hranu i tečnost zbog bolnih usta.

Beba kojoj niču zubići često se hvata za uši, ima probleme sa spavanjem ili konstanto trlja svoje lice.

– Teško je tačno navesti sve simptome jer ne postoje konkretna pravila. Jedan deo beba samo slini, druge bebe su razdražljive, a treće možda imaju probleme sa spavanjem -objašnjava pedijatar Deb Lonzer.

Foto: Shutterstock

Iako izbijanje zubića može uzrokovati blago povišenu temperaturu kod deteta, obično se ne radi o visokoj temperaturi, prolivu ili curenju nosa. Ako vaše dete ima neki od tih simptoma, verovatno se radi o nečemu drugome, posebno kada beba mnogo stvari stavlja u usta. U takvim situacijama najbolje je da se posavetujete sa pedijatrom.

Kako da pomognete bebi kojoj niču zubići?

Dajte detetu nešto što može da žvaće, poput gumene igračke za grickanje. Izbegavajte one igračke koje su ispunjene tečnošću koja bi mogla da procuri. Hladna tkanina ili peškir ohlađeni u frižideru isto su dobra pomagala.

Čistim prstom protrljajte bebine desni kako biste umirili bol. Možete da potopite čistu krpu u čaj od kamilice i dobro da je ohladite u frižideru, beba će je grickati i na taj način umiriti desni. Ako vaša beba jede čvrstu hranu, hladna hrana može joj uveliko olakšati nicanje zubića. Probajte sa ohlađenim bananama, hladnom kašicom voćnog pirea ili običnim jogurtom-

Ako izbijanje zubića u velikoj meri muči bebu, konsultujte se sa pedijatrom.

Foto: Shutterstock

Higijena bebinih zubića

Higijena bebinih zubića treba da počne mnogo pre nego što samostalno nauči da koristi pastu i četkicu. Čim izbije prvi zubić, dobro je da ga gazom ili mekanom krpicom namočenom u vodu prebrišete.

S godinu dana svakako već treba da postoji pravilo da se zubi peru ujutru i uveče. Prva dečija četkica mora da bude nežna i mekana, a pasta za zube nije potrebna. Pastu za zube u maloj količini, ne većoj od zrna graška, beba treba da koristi od druge godine.

Prema doktorki Nini Tajag Atotubo, pojavljivanje prvog zuba znak je da roditelji treba da odvedu dete u posetu stomatologu.

– Prva poseta stomatologu svakako treba da se obavi do prvog rođendana – kaže ona i dodaje da je to od velike važnosti kako bi stomatolog uputio roditelje kako najbolje da brinu o detetovoj oralnoj higijeni.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, miss7

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar