Pravite OGROMNU grešku! Šest namirnica koje NIKADA ne smete da podgrevate

Neke vrste hrane je mnogo bolje jesti dok su sveže, jer svako podgrevanje predstavlja rizik

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

U žurbi često zaboravimo, ili nam to uopšte ne padne na pamet, da neke namirnice jednostavno ne smemo da podgrevamo.

Samim tim, ovo znači da u pojedinim slučajevima, ideja o ručku za nekoliko dana pada u vodu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Nutricionista Jovana Vučelić navodi listu namirnica koje ne treba podgrevati:

Krompir

Krompir je najbolje pojesti dok je još svež. Ne samo da ga ne treba podgrevati, već je i na sobnoj temperaturi podložan razvijanju bakterija. Zato ga je najbolje pojesti odmah, ili čuvati u frižideru, najduže dan-dva.

Pečurke

Osim što ih ne treba podgrevati, ne preporučuje se ni da pečurke stoje predugo. Zbog proteinskog sastava koji se ponovnim zagrevanjem menja, mogu se stvoriti toksini, štetni po zdravlje.

Foto: Shutterstock

Jaja

Već termički obrađena jaja, mogu da stoje u frižideru, ali ih nikako ne treba podgrevati. Namirnice koje su bogate proteinima, poput jaja, sadrže i azot, koji može oksidirati usled ponovnog zagrevanja, što na kraju može biti štetno po zdravlje.

Piletina

Za piletinu važi isto, ne treba je ponovo zagrevati, sastav proteina se menja, pa tako mogu nastati problemi u digestivnom sistemu. Ovo takođe možemo primeniti i na crveno meso i ribu.

Sve što sadrži nitrate

Ovde spadaju spanać, celer, šargarepa, cvekla, rotkvice. Neke su takođe bogate i gvožđem, pa ih i zbog toga ne bi trebalo izlagati naknadnom zagrevanju. Oksidacija gvožđa dovodi do stvaranja slobodnih radikala, koji imaju kancerogena svojstva.

Foto: Shutterstock

Pirinač

Pirinač generalno može biti uzročnik trovanja hranom, zbog prisustva Bacillus cereus bakterije, koja je otporna na toplotu.

Samo podgrevanje nije štetno, koliko nepravilno čuvanje pirinča, nakon termičke obrade. Što je duže kuvani pirinač na sobnoj temperaturi, veća je mogućnost povećanja količine bakterija i toksina, koji dovode do trovanja.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar