Posle ove dijete Kim Kardašijan se PREPOLOVILA: Najbitnije je da poštujete JEDNO pravilo

Dijeta se sastoji iz tri faze i svaka ima svoja pravila

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Casey Flanigan/imageSPACE / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kim Kardašijan je otvoreno govorila o tome da bi volela da smrša, zbog čega je praktikovala razne dijete, ali poslednja joj je dala najveće rezultate.

U pitanju je takozvana Atkinsonova dijeta koja joj je pomogla da se reši neželjenog viška kilograma.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ovaj način ishrane osmislio je doktor Robert Atkins, a fokus je na izbacivanju suhomesnatih proizvoda iz ishrane. Najbitnije kod ove dijete je da budete dosledni i poštujete pravila, pa već za oko tri nedelje možete videti prve rezultate.

Tri nedelje vam se može činiti kao dug vremenski period, ali budite strpljivi jer svaka dijeta zahteva pridržavanje pravilima određeno vreme.

Ova dijeta sastoji se iz 3 faze. U prvoj fazi fokus je na ograničavanju unosa ugljenih hidrata na svega 20 grama dnevno. Dužina ove faze je 2 nedelje, a među dozvoljenim namirnicama nalaze se sve vrste mesa, morski plodovi, sveže zeleno lisnato povrće, jaja, sve vrste masnoća i punomasni mlečni proizvodi.

U fazi dva dolazi do postepenog uvođenja ugljenih hidrata, naročito kroz povrće i male količine bobičastog voća. U ovoj fazi dozvoljeno je uključiti u ishranu i suhomesnate proizvode.

Foto: Shutterstock

U prvobitnoj verziji Atkinsonove dijete, suhomesnati proizvodi su bili dozvoljeni u prvoj fazi, međutim, došlo se do zaključka da oni mogu da uspore proces sagovrevanja masti na samom početku izmenjenog režima ishrane.

U trećoj fazi unosi se optimalna količina ugljenih hidrata – od 60 do 100 grama dnevno, u zavisnosti od konstitucije, koja služi za održavanje postignute kilaže. Osobama koje su držale ovu dijetu savetuje se da i nakon postizanja željene kilaže nastave s ograničenim unosom ugljenih hidrata, što spada u neformalnu četvrtu fazu dijete.

Tokom prve faze, osobe koje su na ovoj dijeti gube dosta kilograma jer im je ishrana bazirana na proteinima. Međutim, u narednim fazama, pored regulisanog načina ishrane, neophodno je i vežbanje.

Koje namirnice su dozvoljene?

Meso – junetina, ovčetina, piletina, pačetina, guščje meso, slanina

Riba – masna i morska riba, pastrmka, losos, sardine

Jaja

Spanać, brokoli, kelj, špargla, zelena salata, rukola, krastavac, celer , vlašac, pečurke i paprika

Foto: Shutterstock

Bademi, lešnici, orasi, i semenke suncokreta

Maslinovo ulje, kokosovo ulje i uje avokada

Biljni začini

Pravila:

Pravila Atkinsove dijete su veoma jednostavna – sve dok jelovnik većinski bazirate na proteinima, uz korišćenje zdravih ulja, kao i povrća, koštunjavog voća i semenki, kilogrami će se topiti.

Ono na šta, međutim, lekari konstantno upozoravaju jeste da ovaj režim ishrane ne bi trebalo da upražnjavaju svi koji žele da izgube višak kilograma. Jedna od nuspojava Atkinsove dijete je zatvor, a ukoliko je hrana previše posoljena može da dođe i do naglog skoka krvnog pritiska.

Upozorenje: Pre početka ove, ali i svake druge dijete obavezno se konsultujte sa lekarom! Ovu vrstu dijete nikako ne mojte da započinjete na svoju ruku, već se konsultujte sa stručnjakom.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Blic Žena

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar