Kuvajtski prestolonaslednik šeik Šabah primio pismo o ostavci Vlade

Premijer al-Khalid podneo ostavku i preduhitrio izjašnjavanje skupštine zakazano za sutra

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
foto:shutterstock

Uoči glasanja o poverenju premijeru u parlamentu Kuvajta i u jeku dugotrajnog političkog sukoba koji je ometao tok fiskalne reforme, vlada ove zalivske države danas je podnela ostavku, javila je državna novinska agencija KUNA.

U izveštaju kuvajtske agencije se navodi da je kuvajtski prestolonaslednik šeik , koji je krajem prošle godine preuzeo većinu dužnosti od vladajućeg emira Navafa al-Ahmad al-Sabaha, primio pismo o ostavci vlade od premijera, šeika Sabaha al-Khalida, prenosi Rojters.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Šeik Sabah, član vladajuće porodice al-Sabah i premijer od kraja 2019. godine, suočio se sa borbenim zakonodavnim telom kao šef nekoliko uzastopnih vlada, a opozicioni poslanici su bili skloni da mu postavljaju nezgodna pitanja koja uključuju optužbe za navodnu korupciju.

Glasanje o nepoverenju aktuelnoj vladi koja je imenovana u decembru prošle godine bilo je zakazano za sutra, ali premijer al-Khalid je ostavkom preduhitrio skupštinsko izjašnjavanje.
Parlament Kuvajta ima veći uticaj od parlamenata u drugim zalivskim državama, uključujući ovlašćenje da donosi i blokira zakone, ispituje ministre i podnosi predloge za izglasavanje nepoverenja visokim vladinim zvaničnicima.

BONUS VIDEOIzvor: Reuters

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar