Uporedili su me sa “zmijom bez premca”: Olbrajtova je jednim BROŠEM uspela da IZNERVIRA Putina (FOTO)

Medlin Olbrajt ostaće upamćena kao najomraženija žena

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: E. Jason Wambsgans / Zuma Press / Profimedia, Tanjug/AP/Pavel Golovkin

Medlin Olbrajt svojim ukrasnim značkama i broševima slala je različite poruke. Prva državna sekretarka naučila je snagu svoje „diplomatije znački“, kako je to opisala za CNN 2015. godine, kada je služila kao američki ambasador predsednika Klintona u Ujedinjenim nacijama od 1993. do 1997. godine.

– Uporedili su me sa “zmijom bez premca” – rekla je za Smitsonijan u priči iz juna 2010. o muzejskoj izložbi „Pročitaj moje značke: kolekcija Madlen Olbrajt“.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

To se dogodilo nakon Zalivskog rata, kada su SAD tražile usvajanje rezolucije za pooštravanje sankcija Iraku, na šta je Olbrajtova rekla da su je irački mediji pod kontrolom države. Imala je komad nakita da se suprotstavi takvom poređenju: zlatni broš zmije omotane oko grane sa draguljem koji joj je visio iz usta. Rekla je da kada ga je nosila na svom sledećem sastanku o Iraku, štampa ju je pitala o njemu.

– Pomislila sam “Pa, ovo je zabavno”. Bila sam jedina žena u Savetu bezbednosti i odlučila sam da nabavim još nakita. U dobrim danima sam nosila cveće, leptire i balone, a u lošim danima sve vrste buba i mesoždera. Videla sam to kao dodatni način izražavanja onoga što govorim, vizuelni način da prenesem poruku – rekla je.

Irak nije bio jedina meta Olbrajtinih broševa.

– Postojala je priča iza svakog izbora – rekla je ona za časopis InStyle u oktobru 2021.

– Nosila sam pčelu, jer pčelinji ubodi bole i morala sam da prenesem oštru poruku – rekla je ona o svom izboru nakita za sastanak sa palestinskim liderom Jaserom Arafatom.

Saznavši da su Rusi prisluškivali sobu u Stejt departmentu, Olbrajtova je na svom sledećem sastanku sa ruskim diplomatama nosila veoma veliku pribadaču i oni su tačno znali šta govori, rekla je za CNN 2015. Kao državni sekretar od 1997. do 2001. godine, Olbrajtova je postala promišljenija u načinu na koji je koristila simboliku svojih iglica, rekla je jednom prilikom za InStyle.

– Predstavljala sam Sjedinjene Države, tako da je bilo važno da izgledam dostojanstveno, ali sam takođe volela da se oblačim kao žena, a broševi su pomagali da se unese malo humora, ličnosti i poruka u veoma ozbiljna vremena. I moram priznati, jako sam se zabavila. Naročito pokušavajući da shvatim u kojoj meri je moja poruka primljena.

Tokom tih godina, jedna Olbrajtova pribadača je zapala za oko ruskom predsedniku Vladimiru Putinu tokom razgovora o ratu Kremlja u Čečeniji u leto 2000.

– Kada sam išala u Rusiju sa predsednikom Bilom Klintonom na samit, nosila sam iglu sa zlim majmunima koji ne čuju zlo, ne vide zlo i ne govore zlo, jer Rusi nikada ne bi pričali o tome šta se zaista dešava tokom njihovog sukoba sa Čečenijom – rekla je ona za časopis Smithsonian.

– Putin je pitao zašto nosim te majmune. Rekala sam, zbog vaše politike u Čečeniji. Nije mu bilo zabavno. Verovatno sam otišla predaleko.

Čak i nakon što je napustila funkciju, Olbrajtova je nastavila da šalje poruke. Nosila je broš sa staklenim plafonom kada se bivša državna sekretarka Hilari Klinton kandidovala za predsednika 2016.

– Pokazuje stakleni plafon u njegovom idealnom stanju – kada je razbijen – rekla je za InStyle.

Tokom gostovanja na CNN-u u avgustu 2019., Olbrajtova je mahnula brošem Kipa slobode da bi komentarisala sugestiju tadašnjeg vršioca dužnosti direktora Službe za državljanstvo i imigraciju Kena Kučinelija da SAD pozdravljaju samo imigrante koji mogu da „stanu na svoje noge“.

– Dva puta sam bila izbeglica, jednom od nacista i bili smo u Engleskoj, a onda smo došli u Sjedinjene Države kada su komunisti preuzeli vlast u Čehoslovačkoj – rekla je Olbrajtova Andersonu Kuperu na CNN-u u avgustu 2019. Ona je Kučinilijev komentar nazvala jednim od najneameričkih stvari koje je ikada čula. Poruke koje je Olbrajtova poslala možda su bile neprocenjive, ali sami broševi nisu bili skupe, rekla je ona.

– Mnogi moje broševi su zaista veoma jednostavan kostimski nakit – rekla je Olbrajtova za Smithsonian.

– Imam neke lepe broševe, ali uglavnom su to stvari koje sam kupila uzalud. U stvari, za moj 65. rođendan, neko ko radi sa mnom je izašao i kupio mi 65 broševa. Svaki košta manje od pet dolara.

Olbrajtovina kolekciju ima više od 200 broševa. Kolekcija se nalazi u Nacionalnom muzeju američke diplomatije pri Stejt departmentu SAD u Vašingtonu. Muzej planira da ro[eve i druge eksponate učini dostupnim za javnost kada se otvori, što se očekuje 2024. godine.

Podsetimo, Medilin Olbrajt je imala porodičnu istoriju koja je vezivala za Beograd, znala je da čita i piše na našem jeziku, ali se potrudila, dok je bila državna sekretarka SAD, da je u Srbiji pamte samo po zlu.

Žena koja je poznata po frazi “odvratni Srbi” i zagovaranju agresije protiv Srbije opet petlja prste u sudbinu regiona, pisali su mediji tada, a preminila je danas, baš na dan kada je doneta odluka o bombardovanju SR Jugoslavije.

Medlin Olbrajt je za vreme svog mandata bila jedan od najvećih zagovornika bombardovanja naše zemlje, a ostala najveći zagovornik nezavisnosti Kosova i stava “odvratni Srbi”.

Olbrajtova je zahtevala priznanje tzv Kosova, a osvrnula se na učinak tokom devedesetih i ocenila da je da je Balkan mirniji nego pre 25 godina i da se zemlje nisu dezintegrisale.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs

Komentari (3)

  1. Za sve što zlo koje si nanijela nevinom Narodu po Svijetu sa svojim saučesnicima da Bog da gorilu u najgorem paklu. Svaki broš s tvojom porukom je broš zla skupa sa Klintonovima, a sada to isto radi i Bajden. Neka VAS BOG KAZNI NAJVEĆOM KAZNOM I GORELI U PAKLU??????????

    Odgovori
  2. Olbrajtova je ratni zločinac parekselans. Šteta što je crkla a nije odgovarala za svoja dela. Iskreno se nadam da ce goreti u paklu. Najruznija žena na svetu.

    Odgovori

Ostavite komentar