Rešite se NEPOTREBNIH stvari: Zašto je minimalistički život dobar za UM i raspoloženje

Osim što ćete uštedeti novac, fokus će vam biti na dobrim stvarima, umesto na neredu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Sigurno znate za ono da nered na stolu i u kući, sa sobom nosi i “nered” u glavi.

Dobro raspoloženje i zdravo psihičko zdravlje podrazumevaju i uredan životni prostor. Ponekad je, upravo, to minimalizam.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Često mislimo da imati više znači i veći uspeh, ali ako naučimo kako da živimo jednostavno, bez potrebe za mnogo materijalnih stvari, možemo da učinimo čuda za naše emocionalno zdravlje i dobrobit.

Živeti minimalistički život obuhvata ideologiju života sa što manje stvari u domu, što znači da racionalno posmatrate svoju imovinu i živite u jednostavnom okruženju, te podstičete jasniji pogled na ono što smatrate važnim u svom životi.

Odabir ovakvog načina života aktivno doprinosi vašem mentalnom zdravlju i dobrobiti. Naime, kada odlučite da vaša sreća neće zavisi od stvari koje posedujete, već će biti određena kvalitetom vašeg odnosa sa samim sobom i svojim mislima, shvatate da je sreća nešto što ne može da se kupi ili traži spolja.

Evo nekoliko načina koji mogu da vam pomognu da poboljšate svoj život i nekoliko saveta o tome kako da praktikujete minimalistički stil.

Uredan prostor, uredan um

Naučno je dokazano da naše okruženje igra veliku ulogu u našem mentalnom blagostanju: minimalno, čisto i organizovano okruženje pomaže nam da se osećamo mirnije i zadovoljnije. I što manje stvari posedujete, to će imati manje nereda u prostoru – i u vašoj glavi.

Foto: Shutterstock

– Ima istine u onoj frazi “Neuredna kuća, neuredan um” – kaže Di Džonson, savetnik i član Britanska zadruge za savetovanje i psihoterapiju.

– Život u urednom prostoru igra veliku ulogu u održavanju mentalne kondicije. Naše okruženje može da bude prikaz našeg unutrašnjeg emocionalnog stanja. Ako ste psihički u teškom položaju, gledanje haosa i nereda u neorganizovanom prostoru često samo ugrađuje dodatni osećaj preopterećenosti i nesposobnosti da se nosite sa tim unutrašnjim problemom, što onda dodatno narušava vaše raspoloženje – nastavila je.

Smanjivanje stvari tako da posedujete samo korisne proizvode i predmete znači da će vam biti mnogo lakše da održavate urednost i organizaciju. Kada imate samo ono osnovno, oslobodićete svoje vreme da se usredsredite na aktivnosti koje su vam važne, što zauzvrat poboljšava raspoloženje i pomaže vam da ostanete svesni.

– Minimalizam je odličan način praktikovanja svesnosti – pomaže vam da primetite i usredsredite se na ono što vam je zapravo potrebno: kako se osećate i ujedno podstiče zahvalnost za ono što već imate – objašnjava Di. To je pravi balans za raspoloženje, a uz dugotrajnu praksu ćete donositi bolje i poštenije odluke za sebe.

Povećajte svoju motivaciju i produktivnost

Istraživači su u studiji iz 2011. na Univerzitetu Princeton otkrili da nered može da oteža fokusiranje na zadatke. Otkrili su da vizuelni korteks našeg mozga može da bude preopterećen i ometen objektima koji nisu relevantni za zadatak, što onda otežava usmeravanje pažnje na izvršavanje zadataka.

Foto: Shutterstock

– Imati pretrpano okruženje znači da je prirodno vrlo teško usredsrediti se na ono što je važno, dok nas uredan prostor ohrabruje. Možemo disati lakše i bez teskobe, imamo više jasnoće u razmišljanju. Takođe, uredan prostor izgrađuje samopoštovanje, sopstvenu vrednost i – kao bonus – može da nam pomogne u rešavanju problema ili lakšem pronalaženju rešenja, bez ometanja – objasnila je Di.

Poboljšajte svoje finansije

Živeti minimalističkim načinom života podstaći će vas da svoj novac trošite na ono što vam je istinski potrebno, a ne na materijalne stvari koje zatrpavaju vaš dom. Nakon što se odvojite od uslobnog društvenog uverenja da je “više imovine = više sreće”, verovatno ćete otkriti uživanje u štednji novca.

Na primer, umesto da potrošite deo svoje zarade na novu odeću, možda ćete odlučiti da odložite novac za putovanje na koje ste oduvek želeli da odete ili da ga uložite u nešto za svoju budućnost.

– Minimalizam je oslobađajući jer se vaše vreme, energije, pa čak i finansije mogu usredsrediti na ono što vam stvarno donosi radost, vrednost i ispunjenost. Ukratko, imati manje zapravo vam omogućuje da činite više. Radi se o tome da tada možete živeti, a ne postojati – objašanjava Di.

Foto: Shutterstock

Saveti za minimalistički život

1. Počnite polako. Usredsredite se na jedno po jedno područje ili sobu. Ako niste baš spremni da se rešite nekih stvari, ali znate da vam to baš i ne treba, skupite ih u vreće i sakrijte na mesec dana. Ako nakon mesec dana niste koristili ništa od toga, vreme je da se tih stvari rešite.

2. Prenamena. Možda zvuči primamljivo da bacite stvari, ali pokušajte da ih prenamenite tamo gde možete. Donirajte neželjene predmete u dobrotvorne svrhe, poklonite stvari prijateljima ili čak pokušajte da prenamenite u nešto korisnije za vaš dom.

3. Ponovo procenite šta vam je važno. Svakih nekoliko meseci razmislite o stanju svoje imovine. Ako vam je teško da se odvojite od određenih stvari, grupišite ih u za to predviđenu kutiju. Zatim, kada postane puna, znaćete da je vreme da još jednom prođete kroz nju i procenite šta vam je od svega toga potrebno.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar