Vučić VIZIONAR! Da je uradio drugačije, gledali bismo slike iz 90-ih: Doneo MUDRU odluku i spasio Srbiju

Izvršni direktor Centra za međunarodnu javnu politiku Mišel Zubenica ističe da je naša sreća što je predsednik Vučić na vreme uočio važnost stvaranja robnih rezervi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

Nemački portal Velt piše da ovoj zemlji preti nestašica ulja, pa supermarketi najavljuju ograničavanje prodaje ovog proizvoda. Ovo je samo poslednji u nizu pokazatelja da je Stari kontinent zahvatio talas nestašica prouzrokovan ratom u Ukrajini. Za to vreme, Srbija nema nikakvih problema… Dok su u drugim zemljama Evrope redovi ispred prodavnica ogromni, a rafovi prazni, u Srbiji su isti puni, zahvaljujući mudroj politici predsednika Aleksandra Vučića, zbog koje je naša država na vreme obezbedila dovoljne zalihe robnih rezervi.

Štaviše, Vučić je najavio da će u najkraćem mogućem roku Srbija dozvoliti izvoz ugovorene pšenice u Albaniju i dodao da će biti isti slučaj sa svakom zemljom u regionu, jer, kako je naveo, imamo svega dovoljno. Predsednik je podvukao da su pšenica, ulje, brašno, a posebno kukuruz, sve traženiji i u regionu i u svetu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Povećana je kupovina svega, ali nema potrebe za tim, jer ja ljude ne lažem. Ništa ih nisam slagao, nijedno slovo kada kažem: „Imamo, ljudi, brašna, imamo, ljudi, ulja”, mi nikakav problem nemamo sa robom – poručio je nedavno predsednik Srbije.

U Evropi su redovi ogromni i na pumpama, a Vučić je napomenuo i da je tržište nafte u Srbiji umireno veoma pristojnom cenom, ali i količinama koje je država obezbedila.

– Uspeli smo u potpunosti da umirimo tržište i rekao bih sa veoma pristojnom cenom u odnosu na zemlje regiona, ali i količinama nafte koje smo obezbedili. Razmatramo kako i na koje količine možemo da dajemo ljudima i u kanisterima, to se tiče poljoprivrednika – rekao je srpski lider.

PREVENTIVNI POSTUPCI

Treba podsetiti da je deo opozicije okupljen oko lidera SSP Dragana Đilasa danima žestoko napadao Vučića, koji je pre ruske ofanzive u Ukrajini počeo da obezbeđuje dovoljne količine brašna, šećera, ulja i energenata, optužujući ga da je neozbiljan i da se bavi nevažnim pitanjima. Ipak, Vučić se poneo državnički i kao odličan vizionar onoga što neminovno mora da usledi zbog ratne krize, smatra analitičar Dejan Miletić, koji se za Objektiv osvrnuo na preventivne postupke odgovorne vlasti naše zemlje.

– Vizionarski i državnički odgovorno od Vučića, na čemu mu svako treba čestitati. Osećaj za upravljanje krizom on je pokazao još na startu kovid pandemije. Kao što je prvi u Evropi krenuo u proces nabavke vakcina i vakcinacije, tako je i sada prvi krenuo u stvaranje zaliha osnovnih životnih namirnica po najpovoljnijim cenama, pa je Srbija spremno dočekala krizu u kojoj nema ni nestašica ni poskupljenja. Vučić se tu odlično pokazao i ta njegova posvećenost je strateška, a intuicija neupitna. Takve državničke odluke bi sigurno svaka zemlja poželela, jer bi građani širom Evrope u tom slučaju izbegli velike redove ispred prodavnica i nestašice najosnovnijih životnih namirnica – navodi Miletić.

PREDNOST U UPRAVLjANjU KRIZOM

Izvršni direktor Centra za međunarodnu javnu politiku Mišel Zubenica ističe da je naša sreća što je predsednik Vučić na vreme uočio važnost stvaranja robnih rezervi.

– Srbija u upravljanju krizom ima prednost, jer smo mi veliki proizvođači hrane i dovoljno imamo da namirimo naše stanovništvo. Osim toga, određeni kontingenti hrane čak će biti izvezeni u zemlje regiona, što znači da imamo dovoljne količine, a samo zbog toga što se na vreme reagovalo i odgovorno postupilo. Kritike Vučićevih odgovornih poteza ispostavile su se potpuno neosnovanim, jer da je on postupio na neodgovoran način, mi bismo ponovo doživeli slike sa ulica kojih smo se nagledali tokom 90-ih godina. Siguran sam da možemo biti potpuno mirni i da nećemo doživeti scenario u Nemačkoj ili drugim zemljama Evrope – zaključuje Zubenica.

Piše: Ekipa Objektiva

OVU I DRUGE AKTUELNE PRIČE PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 16. MART

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEOIzvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

  1. A sta da mu radis kad covek ima mozak da misli i uradi prave stvari i dobre procene, dok ostali kvazi politicari imaju mozak samo da napadaju i obezvredjuju sve sto je uradjeno.

    Odgovori

Ostavite komentar