Kako koristiti snagu onoga što znamo da NE ZNAMO: Novi roman Adama Granta „Razmisli još jednom“

U svetu koji se brzo menja postoji još jedna kognitivna veština koja može imati i veći značaj: sposobnost preispitivanja i ažuriranja znanja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Promo

Od autora svetskog bestselera „Originalni“ Adama Granta stiže nam knjiga „Razmisli još jednom“, u kojoj autor prepliće istraživanja i pripovedanje da bi nam pomogao da ojačamo intelektualne i emocionalne mišiće koji su nam potrebni da ostanemo radoznali i ne izgubimo zanimanje za svet koji možemo da promenimo nabolje.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Inteligenciju obično shvatamo kao sposobnost da mislimo i učimo, ali u svetu koji se brzo menja postoji još jedna kognitivna veština koja može imati i veći značaj: sposobnost preispitivanja i ažuriranja znanja.

U svakodnevnom životu često slušamo mišljenja koja nam prijaju umesto da prigrlimo ideje koje nas teraju da se zamislimo. Tumačimo nečije neslaganje kao pretnju egu, a ne kao priliku da nešto naučimo, okružujemo se ljudima koji se slažu sa našim zaključcima, dokazujemo da druga strana greši – a gotovo uopšte ne razmišljamo kao naučnici koji tragaju za istinom. Inteligencija nije lek za sve a može biti i kletva: to što smo dobri u razmišljanju može nam predstavljati prepreku u preispitivanju. Što smo bistriji, to više možemo postati slepi za sopstvena ograničenja.

„Razmisli još jednom“ otkriva da ne moramo da verujemo svemu što pomislimo da je tačno, niti moramo u sebe da ugrađujemo svako osećanje koje nam se javi. To je poziv da se oslobodimo beskorisnih stavova i da damo prednost umnoj fleksibilnosti nad ponekad nepotrebnom, glupom doslednošću, da prigrlimo svoje greške i izgradimo kulturu učenja i preispitivanja. Ako je znanje moć, svest da nešto ne znamo korak je ka mudrosti.

Adam Grant je najmlađi redovni profesor u prestižnoj poslovnoj školi Vorton na Univerzitetu u Pensilvaniji. Smatra se jednim od najuticajnijih naučnika današnjice na polju međuljudskih odnosa, a svrstavaju ga i među 25 najboljih profesora i mislilaca u oblasti poslovanja, organizacije rada i rukovođenja.

„Razmisli još jednom“ možete pronaći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar