Obraćanje nakon sednice Kriznog štaba: Od subote UKIDANJE kovid propusnica (VIDEO)

Medicinski deo Kriznog štaba tražiće da se ukine karantin za one osobe koje su bile u kontaktu sa inficiranom osobom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen

Sednica Kriznog štaba za borub protiv korona virusa održana je danas, a nakon toga obratila se Darija Kisić Tepavčević koja je istakla da je situacija sa korona virusom povoljnija.

Nakon sednice obratila se Darija Kisić Tepavčević koja je rekla da se kovid propusnice ukidaju u subotu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– U prvom redu navela bih ukidanje važenja kovid propusnica koje če stupiti na snagu od subote. Imamo i zadržavanje preporuke za nošenje maski u zatvorenim prostorima. Kada je u pitanju ukupan broj ljudi na skupovima u zatvorenom, ukida se limitacija, praktično od subote svi bioskopi i pozorišta moći će da rade normalno – rekla je ona.

Ona je dodala da je izolacija obolelih i dalje na snazi jer je to osnovna protivepidemijska mera koja uključuje izolaciju od najmanje sedam dana.

– Na osnovu učestalosti obolevanja i umiranja imamo postepeno smanjivanje. Ono što ukazuje na povoljniju situaciju je ukupan broj pregleda na kovid ambulantama, broj hospitalizovanih, a to je uslovilo i smanjivanje potrebnog broja kovid ambulanti. Bolnice su počele da se vraćaju u normalan režim rada, a u ovom momentu su kovid bolnice nove bolnice koje smo izgradili za vreme kovida – rekla je Kisić.

Druga buster doza vakcine protiv korona virusa

Za sve starije od 18 godina biće uvedena četvrta, odnosno druga buster doza vakcina.

– Druga buster doza primaće se pet meseci nakon prve buster doze. Ona se odnosi pre svega na osobe koje su pod većim rizikom. Prihvaćena je i preporuka za uvođenje buster doze za vakcinaciju dece od 12 do 18 godina. Ona se prima najmanje pet meseci nakon druge doze vakcine – dodala je.

Kako je navela, mere će se dalje korigovati u slučaju pogoršavanja epidemiološke situacije.

Kisić je istakla da će za bolničku sredinu, u zavisnosti od nivoa rizika, biti procenjena procena rizika i na taj način biti donete odluke o potrebnosti sertifikata, ali da nošenje maski svakako ostaje obavezno.

Ona je istakla da dokle god je virus prisutan u populaciji uvek postoji rizik, ali da je očigledno da nas čeka određivanje epidemijskih pragova iznad koji ćem određivati da li se radi o epidemiji ili ne.

– Korona virus je drugačiji, tako da celo zdravstveno okruženje u narednom periodu očekuje definisanje tih pragova.

Ono što je bitno, kako kaže, je procena tipova virusa koji su dominantni.

– U onom momentu kada se donosila odluka o o uvođenju kovid proopusnica bio je dominantan delta soj, a sadašnja istraživanja pokazuju da je omikron dominatan.

Na pitanje novinara da li će postojati neko sankcionisanje ukoliko građani ne nose maske ona je odgovorila da je nošenje maski na nivou preporuke i da neće biti sankcionisanja.

– Na nivou preporuke nema sankcionisanja, ali se predlaže da se nose maske u zatvorenim prostorima. I dalje je najznačajnija mera vakcinacija – rekla je ona.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar