Poseta frizeru treba da mu bude zabavno iskustvo: Kako da pripremite dete za PRVO ŠIŠANJE

Postarajte se da dete u salonu ne bude previše nemirno

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Prvo šišanje deci može pasti teško, a isto tako i frizeru, ukoliko je dete suviše nemirno.

Naravno, ne postoje nikakva posebna pravila kada je pravo vreme za prvo šišanje, ali ako dete ima dužu kosu koja mu smeta, možete ga odvesti u salon i pre prve godine.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Najbolje je da dete prvi put odvedete u salon onda kada se vi budete šišali, kako bi se dete bolje upoznalo sa salonom i videlo kako izgleda šišanje.

Kako da pripremite dete za šišanje?

Igrajte se frizera

Napravite salon u sobi, stavite ga da sedi i stavite mu ogrtač. Koristite češalj i plastične makaze, pričajte mu kako će se šišati u salonu, pravite mu frizurice. Na taj način će dete lakše prihvatiti da ga neko drugi češlja i šiša.

Razgovarajte s detetom

Pričajte mu kako će ići u salon da se šiša i kako će se lepo zabaviti. U zavisnosti od uzrasta, možete staviti dete da sedi samo ili da ga stavite kod sebe u krilo ako je dete malo za samostalno sedenje.

Foto: Israel Horga Garcia / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako dete voli da se ogleda, namestite ga da sedi ispred ogledala, ali ako smatrate da će se uplašiti, bolje ga okrenite od ogledala.

Raspitajte se da li u mestu gde živite postoji salon za decu ili pitajte svog ličnog frizera da li on ima iskustva u radu sa decom. Veoma je važno da frizer ima iskustva, da ima dobar pristup prema deci i da stpljenja ako se dete buni ili ne može da miruje na sotlici.

Ako želite, odvedite ga kod svog frizera, da bi i vama bilo lakše da se opustite jer će ga šišati neko koga vi poznajete.

Ako u salonu nemaju ništa za decu, ponesite igračku kojom će se dete zabavljati tokom šišanja.

Šta da uradite ako dete odbija da se šiša?

Dete ne treba forsirati, da ne bi doživelo šišanje kao nešto negativno.

Foto: Shutterstock

Stavite ga kod sebe u krilo i igrajte se s njim dok ga frizer šiša. U početku će mu to značiti jer će osećati sigurnost. Ponesite mu neku slikovnicu da se zabavlja, a možete poneti i nešto za grickanje.

U koje vreme je najbolje da zakažete šišanje?

Najbolje vreme za šišanje je nakon obroka jer tako dete neće biti gladno i nervozno. Ako imate ustaljen ritam u toku dana, izaberite period kada je dete najraspoloženije. Krenite na šišanje neposredno pre zakazanog termina, da ne biste čekali dugo i da se dete ne bi unervozilo.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs, bebac.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar