Ruzmarinova voda će preporoditi vašu kosu: Priprema se lako, a JEDNA stvar je najvažnija (RECEPT+VIDEO)

Oporavlja oštećenu kosu i vraća joj sjaj

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Ako želite da osvežite kosu i ojačate dlaku, ruzmarin je vaš najbolji saveznik.

Ruzmarin je prepun antioksidansa koji pomažu u neutraliziranju oštećenja od slobodnih radikala na vlasištu i kosi. Zato je ispiranje vodom od ruzmarina korisno za ljude koji se bore s opadanjem kose.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Bez obzira koje prirodno sredstvo za ispiranje kose odabrali (jabukovo sirće, pirinčana voda ili zeleni čaj), ovaj tretman će vašu kosu obložiti hranjivim sastojcima i oživeti pramenove kose, što je pogotovo leti.

Voda od ruzmarina odlična je za ispiranje kose jer je bogata antioksidansima. Naime, u nedavnom Tik Tok videu, korisnica Katja Niomi objasnila je kako ona pravi vodu za ispiranje s ruzmarinom kako bi podstakla rast kose.

Ova biljka ne samo da ima dugu istoriju upotrebe u biljnoj medicini (bila je vrlo cenjena u Egiptu, Grčkoj i Rimu zbog svojih blagodeti za lepotu), već i današnja istraživanja takođe potvrđuju njenu delotvornost. Nasumično uporedno ispitivanje iz 2015. pokazalo je da je esencijalno ulje ruzmarina jednako efikasno kao i minoksidil koji je odličan za poništavanje gubitka kose uzrokovanog androgenima (što je poznato kao ćelavost muškog ili ženskog uzorka).

Foto: Shutterstock

Naravno, učesnici su razredili esencijalno ulje u vodi jer se nikada snažna eterična ulja ne smeju nanositi direktno na vlasište.

– Ipak, to ne znači da ruzmarin deluje kod svih – tvrdi dermatolog Cibel Fišman i dodaje kako je ruzmarin impresivan antimikotik. Osim toga, ruzmarin je prepun polifenola kao što su karnozol, karnozne i ruzmarinske kiseline. Pošto ovi antioksidansi mogu pomoći u neutraliziranju oštećenja od slobodnih radikala na vlasištu i kosi, ispiranje s ruzmarinovom vodom može pomoći u jačanju vlasi i održavanju kose bujnom.

Napravite sami vodu od ruzmarina:

@katyaniomi how to make rosemary water for hair growth #rosemarywater #rosemaryoil #hairgrowth #longhair #diyhair #healthyhair ♬ t r a n s p a r e n t s o u l – WILLOW

Sve što vam treba je nekoliko grančica ruzmarina, voda i tegla s poklopcem. Zatim sledite sledeće korake:

U veliki lonac ulijte 5 šoljica vode. Stavite 5 grančica ruzmarina (1 grančica za svaku šoljicu vode) i uključite vatru na srednje jaku temperaturu. Pustite da voda provri.

Nakon što zakuvate vodu, ostavite rastvor da ključa 15 minuta.

Posle 15 minuta isključite vatru i ostavite da odstoji još 25 minuta. Nakon 25 minuta ćete videti da voda ima ružičastu, crvenkastu nijansu.

Foto: Shutterstock

Procedite rastvor i sipajte tečnost u teglu. Čuvajte je na sobnoj temperaturi, i što je najvažnije, dalje od sunčeve svetlosti i koristite je oko 3 meseca za najbolje rezultate.

Kad ste spremni za ispiranje, uzmite otprilike 1/4 šoljice tečnosti i stavite u bočicu.

– Za razliku od pirinčane vode, ovu vodu ćete koristiti kao poslednje ispiranje nakon ispiranja vodom – kaže Niomi (obično se pirinčana voda koristi nakon šamponiranja i pre regeneratora, dok tretman ispiranjem vodom od ruzmarina više liči na ispiranje čajem, jer antioksidansi treba da se zadrže na kosi).

Rastvor obilno prelijte po vlasištu i kosi, umasirajte ga u teme i pustite da stoji do 20 minuta. Isperite i stilizujte kosu kao i obično.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar