Vrti vam se u glavi kad naglo ustanete? Ponekad je to normalno, ali u ovom slučaju vam je LEKAR neophodan

Ova pojava ima i svoj medicinski naziv

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
prirodni lek za vrtoglavicu
Foto: Shutterstock

Nakon dugotrajnog sedenja i naglog ustajanja, nije redak slučaj da se čoveku jave vrtoglavica, malaksalosti i gubitke ravnoteže.

Ova pojava se u medicini naziva i ortostatska hipotenzija. O čemu je reč?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Drugi naziv za ovo stanje je postularna hipotenzija i radi se o sniženom krvnom pritisku koji prilikom naglog ustajanja izaziva pomenute simptome. Kako ga izaziva dugo sedenje, ova pojava često prati osobe koje rade kancelarijske poslove.

U većini slučajeva je ova pojava potpuno bezazlena. Međutim, ortostatska hipotenzija može da izazove i osećaje mučnine, konfuzije i nesvestice

Stručnjaci sa klinike u Klivlendu ističu da ova pojava nastaje usled iznenadnog i brzog pada krvnog pritiska do kog dolazi kada čovek naglo ustane.

– Uobičajeno, krvni sudovi u donjem delu tela se sužavaju kada ustajemo, a krvni pritisak previše pada pri promeni položaja tela – rekao je Gaj Majeda, kardiolog sa pomenute klinike.

Foto: Shutterstock

Istraživači sa klinike Mejo kažu da osobe koje pate od anemije, nemaju dovoljnu količinu vitamina B12 u organizmu, pate od bolesti štitaste žlezde ili od Adisonove bolesti, imaju veće mogućnosti da osete pomenute simptome.

Pored toga, do ortostatske hipotenzije mogu da dovedu i različite srčane bolesti, ali i depresija.

Hipotenziju može da izazove i dehidratacija, jer manjak vode smanjuje količinu krvi koja kruži kroz vene. Ukoliko se ova pojava dešava često i u dužem vremenskom periodu, ne bi bilo loše da se o njoj posavetujete sa izabranim lekarom.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, stil.kurir.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar