VAR od proleća i u Hrvatskoj!

Komšije smatraju da će tako rešiti probleme

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
VAR ilustracija
Tanjug/AP Photo/Jon Super

Utakmicom između Intera i Istre 1961 poslednjeg dana januara kreće drugi deo hrvatskog fudbalskog prvenstva – takozvani prolećni deo sezone. Biće to istorijski dan za hrvatski fudbal, jer će utakmica u Zaprešiću biti premijerna u HNL na kojoj će se primenjivati video-tehnologija.

VAR će u Hrvatskoj biti primenjivan na svim prvoligaškim terenima, ali i u utakmicama Kupa, prenosi agencija “Fena”.

“Uvođenje video-tehnologije je veliki iskorak u HNS. Hteli smo da vratimo poverenje gledalaca koje je bilo poljuljano i ovo je jako dobar potez”, rekao je izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza, Marijan Kustić, na prezentaciji koja je održana u prostorijama Sudijske komisije u Sesvetama.

Predsednik Komisije fudbalskih sudija i voditelj projekta uvođenja VAR sistema u Hrvatsku, Ante Kulušić, podsetio je da je HNS u ovaj projekat krenuo pre godinu i po dana.

“Juče smo dobili odobrenje za uvođenje VAR-a u hrvatski fudbal. Do početka prolećnog dela prvenstva odradićemo edukaciju među svim klubovima, a verujem kako će mediji edukovati gledaoce. Uveren sam da ćemo VAR tehnologiju uvesti na najbolji mogući način. Rešićemo 95 odsto spornih slučajeva, a u onih pet procenata odlučivaće ljudski faktor. Ako smanjimo velike greške napravili smo mnogo”, dodao je Kulušić.

UEFA je prošle sezone na svojim takmičenjima koristila VAR na 55 utakmica. Pregledano je 427 situacija, a bile su samo 23 ispravke.

Prezentaciju VAR-a u Hrvatskoj vodio je Bruno Marić, koji se od aktivnog suđenja oprostio u oktobru prošle godine.

“VAR je alat koji sudijama pruža drugu priliku. VAR ne menja, već čisti fudbal. Ovo nije ‘Big Brother’, neće sve biti apsolutno tačno,” rekao je Marić, naglasivši kako se VAR uključuje samo u četiri slučaja – kod golova, odluke o penalima, crvenim kartonima i pogrešnim identitetima.



Izvor: Objektiv, Mondo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar