Ugledni institut iz SAD: Rusija u Ukrajini radi ono što je Amerika radila na Kosovu

Postoje paralele između ruskih poteza u Ukrajini sa akcijama Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock/Ilustracija

I Moskva i Vašington kršili su međunarodno pravo u Evropi kada je situacija odgovarala njihovim ciljevima i borbi za prevlast i moć, piše sajt “Odgovorna državna vlast”.

Inače, “Odgovorna državna vlast” je sajt Kvinsi instituta koji promoviše neophodnost novog antiratnog pristupa u američkoj spoljnoj politici, odnosno antiratni trust mozgova.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Pošto je ruski predsednik Vladimir Putin najavio priznanje separatističkih teritorija Donjecka i Luganska u Ukrajini, što je jasno kršenje međunarodnog prava, osude su pljuštale sa svih strana u Vašingtonu i drugim prestonicama NATO-a.

Među njima je bio i državni sekretar Antoni Blinken, koji je u zvaničnom saopštenju osuđujući rusko “očigledno kršenje međunarodnog prava” rekao da “države imaju obavezu da ne priznaju novu državu stvorenu pretnjom ili upotrebom sile”.

Ali, kako se navodi se u tekstu na sajtu “Odgovorna državna vlast”, sekretar Blinken mora da se seti 1999. godine, kada je, sasvim slučajno, bio viši direktor za evropske poslove u Savetu za nacionalnu bezbednost. To je bila godina kada je NATO proaktivno vodio 78-dnevni rat protiv Jugoslavije kako bi osigurao njen raspad i stvaranje nove nacionalne države — Kosova.

Ovaj rat je vođen bez odobrenja UN-a i predstavljao je kršenje međunarodnog prava. Sproveden je na osnovu novog principa koji su osmislile Sjedinjene Države i neki od njihovih partnera pod nazivom Odgovornost za zaštitu ili R2P (Responsibility to Protect) — ideja da velika kršenja ljudskih prava opravdavaju vojnu intervenciju “međunarodne zajednice” u bilo kom delu sveta. Dok progon ljudskih bića nije nigde prihvatljiv, veoma proizvoljna upotreba (i nekorišćenje) principa od strane skupa moćnih država protiv onih manje sposobnih je čak i tada zaudarala na oportunizam.

Više od dve decenije nakon što je izmišljeno, Kosovo još nisu priznale mnoge velike nacije, uključujući Brazil, Grčku, Meksiko, Indiju, Rusiju, Španiju, Kinu i druge. Ostaje svojevrsna krhka država, loše vođena i pod senkom NATO-a. Kako navodi autor teksta to je takođe bilo mesto ogromne američke vojne baze Bondstil, iz koje su vršeni ozloglašeni letovi za “prenošenje/izvođenje” u SAD i mučeni zatvorenici kojima su surovo uskraćena ljudska prava” sve pod parolom “Rat protiv terorizma”.

Autor u daljem tekstu piše, da je Kosovo samo izuzetak od inače “obimnog dosijea poštovanja međunarodnog prava”, i dalje bi bilo za osudu, ali možda i za spasenje. Ali Kosovo je samo jedan primer od mnogih. I ne moramo da idemo skroz do Bliskog istoka – oni se nalaze u samoj Evropi.

Kada su etnički srpski stanovnici regije Krajine u Hrvatskoj, kojom je tada vladao autoritarni Franjo Tuđman (koji je oživeo ustaške fašističke simbole iz Drugog svetskog rata), poželeli da se otcepe nakon što su se suočili sa udarom hrvatskog nacionalizma, Vašington je bio protiv. Ali Sjedinjene Države su otišle dalje. Predsednik Klinton je dao svoju (barem) političku podršku Operaciji Oluja — ofanzivi hrvatske vojske koja je počinila velika kršenja ljudskih prava u Krajini i etnički očistila stotine hiljada Srba iz regiona, navodi autor. Generalno, Sjedinjene Države su izgradile represivnu Hrvatsku kojom je vladao Tuđman kao sredstvo za balansiranje moći Srbije kojom je upravljao Milošević.

Autor kaže da se ova grozna priča, koja se ponavljala tokom balkanskih ratova, traje do danas. Kada je bosanska srpska manjina htela da se otcepi, u Vašingtonu su ih tretirali kao parije. Trenutno, Srbi u Bosni ulažu veliki napor  da dobiju autonomiju, uključujući i stvaranje sopstvene vojske. Vašington je odgovorio sankcionisanjem njihovog lidera. Činjenica je da ni Srbi ni Hrvati u Bosni ne žele da žive po sadašnjim aranžmanima. Bosanski legitimitet je toliko tanak da je država zapravo evropska kolonija. De facto “potkralj” iz Brisela zadržava vanredna ovlašćenja nad svojom vladom.

Isto važi i za Kosovo. Rat NATO-a je rezultirao velikim zverstvima i etničkim čišćenjem manjinskog srpskog i romskog stanovništva od strane Oslobodilačke vojske Kosova koju podržavaju SAD, kao i progonom Srba koji naseljavaju deo teritorije u pograničnom regionu Mitrovice. Ipak, zahtevi srpskog stanovništva u Mitrovici da se otcepe od Kosova i spoje svoj mali region sa susednom Srbijom smatraju se neprihvatljivim prestupom.

Zašto postoji jedno načelo za hrvatske Srbe, a drugo za jugoslovenske Hrvate? Jedan standard za kosovske Albance, a drugi za kosovske Srbe? Jedno pravilo za bosanske Srbe, a drugo za bosanske muslimane? Da li treba da bude iznenađenje što su ukrajinski Rusi samo najnoviji subjekti na ovoj listi?

U Ukrajini je predsednik Putin (do sada) bio mudar u podršci otcepljenju ili aneksiji samo onih teritorija u kojima dominiraju ruski govornici. Etnički Rusi u Ukrajini uglavnom podržavaju Moskvu, a njihova kulturna i jezička prava sve više krši nacionalistička vlada u Kijevu. Rusija je ovo koristila kao sredstvo za intervenciju i stvaranje novih činjenica na terenu.

Poenta ovde nije u tome da bi secesija nesrećnog stanovništva trebalo da bude automatsko pravo. U stvari, stabilnost i mir između velikih sila zavise od jake pretpostavke protiv prinudne secesije. Ali pozivanje Vašingtona na principe, kao što je Blinken učinio protiv ruskih kršenja u Ukrajini, pada u vodu kada se posmatra u svetlu sopstvenih prošlih i sadašnjih prestupa Sjedinjenih Država u neposrednoj blizini, na istom evropskom kontinentu. Kada se pravila koriste tako cinično, realpolitika će prevladati svuda.

Ne radi se, i nikada nije bilo, o međunarodnom pravu i poretku “zasnovanom na pravilima”. Kada se država ili akter definiše kao nelegitiman u Vašingtonu, gotovo sve ide. Ovde se radi o moći, a ne o principu, naveo je autor za kraj teksta.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar