Obeležavamo Međunarodni dan knjige za decu: Zajedno upoznajemo nove svetove

Manifestacije vezane za ovaj dan nisu odložene, već su sada na onlajn platformama

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Danas obeležavamo Međunarodni dan knjige za decu. Ovaj datum je ustanovljen pre više od pola veka, a obeležava se na dan rođenja Hansa Kristijana Andersena, kako bi se poslala poruka o magiji čitanja i važnosti razvijanja ljubavi pema pisanoj reči još u najranijem detijnstvu, upoznajemo hiljade novih svetova.

Planirani susreti bibliotekara i dece odgođeni su do završetka epidemije izazvane koronavirusom i izlolacije, ali to ne znači da se ovaj dan neće obeležiti.

Poklon Jasminke Petrović za naše najmlađe: Pokrenut Jutjub kanal “ČITANJAC, IGRANJAC!” (VIDEO)

“Svetski dan knjige za decu nije samo datum kad se slave dečja literatura, već i svi lepi trenuci koje provodimo čitajući”, rekla je za Katarina Novaković rukovodilac dečjeg odeljenja Gradske biblioteke Novi Sad i dodala:

U Srbiji, kao i u celom svetu, taj važan datum neće biti obeležen kao i obično , ali će sve biti preneto na onlajn platformu”, rekla je Novakovićeva.

Novaković je podsetila i na reči pisca Majkla Morpurga – “Deci treba obezbediti dve stvari – knjige i ohrabrenje da stalno čitaju!”

Violeta Ðorjdević iz Dečjeg odeljenja u Zmaj Jovinoj podsetila je da Biblioteka Grada Beograda svake godine u susret Svetskom danu knjige raspisuje literarno-likovni konkurs.

O OVOME SE PRIČA PO GRADU: Ko je devojka koja snima bajke za mališane i roditelje u izolaciji? (VIDEO)

“Ove godine odložemo centranu manifestaciju ali je to prilika da deca kako iz Srbjie tako i iz dijaspore nasatve da šalju radove na temu ”Obrni, okreni, pesmu/priču/sliku izokreni”, do kraja vanrednog stanja”, rekla je Ðorđević i naglasila da je veoma važno da se ljubav prema knjizi razvija od malena.

Radost za najmlađe: Stigle su nove avanture “Amelije Zubić” (FOTO)

Nagrade za dečiju književnost.

U cilju promocije književnosti za decu Vlada Švedske ustanovila je priznanje “Astrid Lindgren” u čast autorke “Pipi Duga Čarapa”, koju zovu i malom Nobelovom nagradom. U Srbiji postoji nekoliko nagrada za najbolju dečju knjigu – od najstarije “Neven”, koju su u septembru dobile knjige “Sazvežđe vilona” Vesne Aleksić i” Šest nemogućih stvari pre ručka”, Marije Mišić, do one o kojoj odlučuju beogradski đaci – “Dositejevo pero”.

Među autorima čije je knjge taj veliki žiri više puta nagradio su Jasminka i Uroš Petrovic, Gradimir Stojković, Slobodan Stanišić, Sivlija Otašević i Simeon Marinković.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar