ISPRAVKA: Ukrajina je demantovala da je granatirala teritoriju Rusije

Situacija u Ukrajini sve je zategnutija

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Portal Objektiv.rs objavio je 21. februara informaciju o tome da je projektil iz Ukrajine pogodio ruski granični punkt u Rostovskoj oblasti. Kako je saopštila FSB, a Objektiv preneo, zgrada je potpuno uništena ali žrtava, srećom, nije bilo. Objavljen je i snimak uništenog punkta.

Međutim, portal Objektiv nije u ovom tekstu objavio i demanti Ukrajine, koji je usledio ubrzo.

Na osnovu analize portala Raskrinkavanje.ba, u ovom tekstu je promenjen naslov, a dodat je i demanti ukrajinske strane, u kojem se jasno tvrdi da oni nisu granatirali rusku teritoriju.

Kako piše Raskrinkavanje.ba, svetski mediji su ovog dana preneli tvrdnje FSB o granatiranju, ali su zatim preneli i demanti vlasti u Kijevu.

– Tvrdnje iz Moskve su lažne vesti. Nismo mogli da ih sprečimo da proizvode lažne vesti, ali moramo naglasiti da ne gađamo civilnu infrastrukturu, ili bilo kakvu teritoriju u regionu Rostova, ili bilo šta slično – rekao je portparol ukrajinske vojske Pavlo Kovalčuk.

Kako piše Raskrinkavanje.ba, i dalje je nejasno da li je ukrajinska vojska zaista granatirala rusku teritoriju, sa obzirom na to da Rusija i Ukrajina iznose suprotstavljene tvrdnje, te da i dalje ne postoje jasni materijalni dokazi kojima bi se utvrdilo koja tvrdnja je istinita.

Nakon upozorenja organizacije Raskrinkavanje.ba da vest koju smo preneli nije tačna, ogradili smo se i napravili izmene u tekstu.

Ovom prilikom izvinjavamo se čitaocima na grešci. Preduzećemo sve mere opreza da se ovakav propust ne ponovi na našem portalu. O greškama koje smo ispravili, a na koje nam je ukazao Raskrinkavanje.ba čitajte KLIKOM OVDE!

 

Tenzije u Ukrajini rastu iz časa u čas, a nakon eksplozije koja je sinoć odjeknula Donjeckom počela je evakuacija stanovništva.

Vlasti Luganske i Donjecke Narodne Republike bile su prinuđene da objave evakuaciju stanovništva na teritoriju Rusije i proglase opštu mobilizaciju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

19:50 – Predsednik Rusije Vladimir Putin obraća sve javnosti. Blog uživo sa ovog događaja moežte pratiti putem našeg portala KLIKOM OVDE.

17:09 – Kako navodi Ministarstvo za vanredne situacije DNR, u mestu Gorlovka su pogođene dve devetospratnice i jedna škola. Za sada nema informacija o mogućim žrtvama.

15:15 – Putin se obratio nakon vanredne sednice ruskog Saveta bezbednosti

Predsednik Rusije Vladimir Putin je tokom predsedavanja vanrednom sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost rekao da je Rusija učinila sve da tenzije u Donbasu reše mirnim putem.

– Uradili smo sve što smo mogli da sprečimo krizu u Ukrajini na miran način – izjavio je Putin.

– Aktuelne kijevske vlasti nemaju nameru da realizuju Minske sporazume. Štaviše, oni su to javno više puta saopštili i na najvišem državnom nivou i na nivou ministara inostranih poslova, Saveta bezbednosti – rekao je Putin na sednici Saveta bezbednosti.

Putin je napomenuo da je priznanje LNR I DNR blisko povezano sa bezbednosnim pitanjima u svetu, a posebno u Evropi, prenose RIA Novosti.

14:35 – Ukrajinske snage granatirale DNR iz četiri pravca

Ukrajinske snage granatirale su DNR iz četiri pravca, uključujući minobacačke granate zabranjene sporazumima iz Minska, kaže DNR Ukrajinske snage bezbednosti granatirale su Donjecku Narodnu Republiku (DNR) u četiri pravca u roku od pola sata, koristeći, između ostalog, minobacačke granate od 120 milimetara zabranjene sporazumima iz Minska, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za prekid vatre.

Kontrola i koordinacija (JCCC) navodi se u saopštenju. Dvanaest minobacačkih granata kalibra 120 milimetara ispaljeno je u pravcu naselja Šahta 6/7, a šest minobacačkih granata kalibra 82 milimetara ispaljeno je u pravcu sela Verhnetoreckoje. Osim toga, ispaljeno je 12 minobacačkih granata od 120 milimetara u pravcu Volvo centra u Donjecku, tri granate su ispaljene u pravcu sela Novolaspa. Granatiranje je izvršeno između 15:05 i 15:31 po lokalnom vremenu.

14:50 – DNR traži od Putina da prizna nezavisnost republike

Donjecka Narodna Republika traži od predsednika Rusije Vladimira Putina da prizna nezavisnost republike, izjavio je šef DNR Denis Pušilin.

Pušilin je zahvalio predsedniku Rusije na pomoći Donbasu.

Kako je naveo, stanovnici Donbasa se osećaju Rusima i glavni im je cilj – integracija sa Rusijom.

On je pozvao da se razmotri zaključivanje sporazuma o saradnji između Rusije i DNR, između ostalog i u sferi odbrane.

14:08 – Eksplozije i artiljerijska paljba u oblasti aerodroma Donjeck

Eksplozije, artiljerijska paljba čula se u oblasti aerodroma Donjeck, kaže dopisnik U blizini aerodroma u Donjecku čuju se eksplozije, javlja dopisnik Sputnjika. Kako javlja dopisnik, u toku je granatiranje u blizini aerodroma.

14:00 – Rusi uništili ukrajinska oklopna vozila, ubijena petorica diverzanata

Ruska vojska i graničari sprečili su da diverzantska grupa sa teritorije Ukrajine naruši državnu granicu, piše RIA Novosti.

Tom prilikom ubijena su petorica diverzanata koji su pokušali da uđu na teritoriju Rusije i uništena dva oklopna vozila.

13:45 – Evakuacija iz Luganska usled rastućih tenzija u Donbasu

13:43 – Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost kaže da su SAD registrovale dalje napredovanje ruskih snaga ka ukrajinskoj granici.

13:10 – Švedska povlači većinu diplomatskog osoblja iz ambasade u Kijevu, kažu izveštaji.

12:48 – Zapadne zemlje podstiču agresiju Kijeva na Rusiju, uspostavljaju svoje vojne baze u Ukrajini, kaže sirijski ministar spoljnih poslova.

12:41 – Ukrajinska vojska kaže da su jedinice ostale na svojim pozicijama i da nisu napredovale u Donbasu.

12:30 – U Donbasu je rat, situacija je kritična – Narodna milicija DNR

13:12 – Velika Britanija o situaciji u Ukrajini: Ruska invazija “veoma verovatna”

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus izjavila je da je ruska invazija na Ukrajinu “veoma verovatna”.

Ona je to izjavila nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Liz Trus se oglasila nakon što je Džo Bajden pristao da se sastane sa Vladimirom Putinom na samitu – pod uslovom da Rusija ne izvrši invaziju na Ukrajinu.

Privremeni sporazum je olakšao francuski predsednik Emanuel Makron, ali se čini da je Putin odbio poziv nakon što je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da je “preuranjeno” da se “organizuju bilo kakvi samiti”.

Peskov je dodao da Kremlj shvata da ove razgovore treba da vode ministri spoljnih poslova, a ne predsednici država.

12:20 – Snage DNR sukobile se sa ukrajinskom vojnom jedinicom

Snage DNR sukobile se sa ukrajinskom vojnom jedinicom koja je pokušala da dođe do granice sa Rusijom, tvrdi narodna milicija Donjecka.

– U toku je specijalna operacija u Novoazovsku sa ciljem uništenja ukrajinske grupe koja je pokušala da se probije do ruske granice – navodi se u saopštenju narodne milicije DNR.

12:08 – Više od 21.000 građana nemaju pristup vodi

Više od 21.000 građana, 50 društvenih objekata, bolnice u Dokučajevsku, Olenevka u DNR nemaju pristup vodi – Ministarstvo za vanredne situacije DNR

12:01 – Uprava Luganska objavila je spisak mesta preporučenih za privremeno sklonište stanovništva prestonice, prenosi sajt gradske uprave.

– Uprava Luganska obaveštava stanovnike grada o spisku mesta za smeštaj stanovništva u svim okruzima Luganska. Svi naznačeni podrumi i polupodrumi bolnica, škola i stambenih zgrada su prilagođeni samo za privremeno sklonište, jer delimično im nedostaje vodovod, kanalizacija, rasveta i dovod vazduha – navodi se u saopštenju.

11:49 – Donjecka Narodna Republika proglasila vanredno stanje

Donjecka Narodna Republika proglasila je vanredno stanje zbog gašenja crpne stanice i prekida centralnog snabdevanja vodom za piće.

11:41 – Ukrajinska vojska granatira duž cele linije razdvajanja u Donbasu

Ukrajinska vojska granatira duž cele linije razdvajanja u Donbasu, saopštio je portparol Narodne milicije DNR Edvard Basurin.

Po njegovim rečima, ukrajinska vojska je počela realizaciju plana invazije na Donbas.

11:40 – Francuska aviokompanija otkazuje letove iz Pariza i Kijeva

Francuska nacionalna kompanija “Er Frens” otkazuje letove između Pariza i Kijeva, a odluka na snagu stupa u utorak.

Francuska nacionalna kompanija donela je odluku da zbog sigurnosti svojih putnika obustavi letove ka Kijevu.

11:28 – Donjecka narodna milicija: Ukrajinske snage počele da primenjuju plan invazije na Donbas

Eduard Basurin, portparol milicije DNR izjavio je da su ukrajinske snage počele da sprovode svoj plan invazije na Donbas.

11:09 – U Donjecku nakon granatiranja sa ukrajinske strane oštećena centralna gradska bolnica – DNR

U posledicama minobacačkog napada ukrajinskih snaga bezbednosti oštećena je električna centrala i Centralna gradska bolnica u Donjecku, saopštila je Narodna milicija DNR.

– Situacija na liniji kontakta je i dalje kritična. Ukrajinski militanti nastavljaju da napadaju civilnu infrastrukturu republike. Kao rezultat minobacačkog napada sa položaja 54. mehanizovane brigade, elektrocentrale i Centralne gradske bolnice br. 14, Donjeck, na adresi Ulica Petrovski 197, oštećeni su – saopštilo je ministarstvo na svom Telegram kanalu.

10:40 – Kanonada na zapadu Donjecka

10:34 – Pušilin: Situacija u DNR je kritična

– Naglo se zaoštrila situacija u Mariupoljskom pravcu. Militanti 36. brigade napali su pozicije jedinica Narodne milicije u području Kominternovo. U toku su borbe kod granice sa Rusijom – saopštio je šef Donjecke narodne republike Denis Pušilin.

Kako navodi, ukrajisnka vojska granatira teritoriju DNR iz teške artiljerije, minobacača, bacača granata, tenkova. Ljudi ginu.

10:27 – Evakuacija civila iz Donbasa u Rusiju se nastavlja.

10:25 – Posledice granatiranja Stanice Luganske od strane kijevskih snaga

Video snimak prikazuje posledice granatiranja periferije Stanice Luganske od strane kijevskih snaga.

10:24 – Sirene aktivirane u Lugansku

10:19 – Odbrambeno oružje Kijeva poslato u Donbas

Odbrambeno oružje koje je Kijev dobio od partnera većim delom je poslato u Donbas, izjavio je ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov.

– Odbrambeno oružje koje smo dobili od partnera već je predato jedinicama na frontu i naši vojnici su već naučili da rukuju sa njim – rekao je Reznikov.

10:13 – Evakuacija izbeglica iz LNR i DNR u Rusiju izazvana je provokacionim i agresivnim akcijama Ukrajine

Evakuacija izbeglica iz LNR i DNR u Rusiju izazvana je provokacionim i agresivnim akcijama Oružanih snaga Ukrajine u tom regionu, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

09:42 – Putin sazvao veliku sednicu Saveta bezbednosti Rusije

Predsednik Rusije Vladimir Putin održaće danas veliku sednicu Saveta bezbednosti Rusije, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Kako je saopštio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, Putin će se tokom dana sastati sa članovima saveta.

– Biće ovo velika sednica – rekao je Peskov. Predsednik Rusije će danas održati nekoliko međuanrodnih telefonskih razgovora. Peskov nije saopštio teme sastanka.

09:19 – Eksplozija u Donjecku

Eksplozija je odjeknula u području aerodroma u Donjecku, javlja dopisnik Sputnjika.

08:38 – Ukrajinska diverzantska grupa ušla na teritoriju DNR

Ukrajinska diverzantska grupa je ušla na teritoriju DNR sa juga kako bi se probila na granicu sa Rusijom, saopštilo je Ministarstvo za državnu bezbednost DNR

Prema podacima resora, ukrajinska vojska je pokušala da se približi ruskoj ranici, ali je naišla na otpor Narodne milicije DNR.

– Tokom proboja u vazduh je dignuto skladište raketnog i artiljerijskog naoružanja Narodne milicije DNR. Neprijatelj je pokušao da dođe do državne granice Donjecke Narodne Republike i Ruske Federacije. Borci DNR su blokirali centralne komunikacione puteve. U toku su borbe – navodi se u saopštenju.

08:17 – DNR: Pokušaj diverzije na teritoriji republike

Ukrajinski diverzant digao se u vazduh prilikom pokušaja da podmetne eksploziv u području železničke stanice u Donjecku, saopštio je predstavnik Narodne milicije Donjecke narodne republike.

– Ukrajinske snage bezbednosti nastavljaju sa pokušajima da izvedu terorističke napade na vitalne infrastrukturne i civilne objekte. Prema operativnim informacijama Ministarstva za državnu bezbednost DNR, oko 4.45 digao se u vazduh ukrajinski diverzant prilikom pokušaja da postavi eksplozivnu napravu na tržnici u području železničke stanice u Donjecku. Pored teroriste je pronađena torba sa drugom eksplozivnom napravom – rekao je on.

08:16 – Nemačka aviokompanija “Lufthanza” i švajcarski “Svis er” obustavili letove za Kijev

Nemačka aviokompanija “Lufthanza” i švajcarski “Svis er” obustavili su letove za Kijev zbog situacije oko Ukrajine, javlja Bi-Bi-Si.

08:13 – Sa Krima stigli prvi dobrovoljci na Donbas

Prva grupa dobrovoljaca iz Krima stigla je u Donbas kako bi pružila pomoć stanovnicima Donjecke i Luganske narodne republike, saopštio je Sputnjiku koordinator integracionog komiteta „Rusija-Donbas“ Andrej Kozenjko. Po njegovim rečima, Donbas je meta brutalne agresije Oružanih snaga Ukrajine. U poslednje vreme „situacija je eskalirala do krajnjih granica“.

Koordinator integracionog komiteta je naglasio da dobrovoljci treba da pomognu stanovnicima republika u zaštiti “njihovih prava na samoopredeljenje”. Na čelu grupe volontera nalazi se sam Kozenjko i ataman Crnomorskih kozačkih snaga Anton Sirotkin.

7:44 – U Rusiju stiglo oko 61.000 izbeglica

Ministarstvo za vanredne situacije Rusije saopštilo je da je iz Donbasa do sada u Rusiju stiglo oko 61.000 izbeglica.

07:37 – Plakate sa pozivom na mobilizaciju izlepljeni su po celom Donbasu

07:36 – Leonid Pasečnik potpisao ukaz o dobrovoljnoj mobilizaciji muškaraca uzrasta iznad 55 godina

Šef Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik potpisao je ukaz o dobrovoljnoj mobilizaciji muškaraca uzrasta iznad 55 godina

07:33 – Ukrajinka vojska je granatirala i dve škole u Donjecku

Narodna milicija DNR saopštila je da je prilikom granatiranja ukrajinske vojske tokom noći poginuo jedan njihov pripadnik, dok se još jedan nalazi u teškom stanju.

07:05 – Makron uspeo, dogovoren samit Putin – Bajden

Američki predsednik Džozef Bajden i njegov kolega Vladimir Putin dogovorili su se načelno da održe samit o ukrajinskoj krizi, saopšteno je danas iz kancelarije francuskog predsednika Emanuela Makrona

– Pripremu (samita) će obaviti američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov – naveli su iz Jelisejske palate, prenosi Rojters.

U saopštenju se dodaje da se samit može održati “samo u slučaju ukoliko Rusija ne izvrši invaziju na Ukrajinu”.

Makron će pomoći da se pripremi sadržaj o kojem će se razgovarati, navelo je francusko predsedništvo.

05:00 – Raste broj povređenih civila u ukrajinskom granatiranju

U granatiranju ukrajinskih oružanih snaga sinoć su na teritoriji Luganjske narodne republike (LNR) povređena tri civila, saopštio je predstavnik Narodne milicije LNR Ivan Filiponenko.

Prema njegovim rečima, jednom od ranjenih civila je amputirana noga, prenosi Interfaks. Filiponenko je dodao da su tokom dana oružane snage Ukrajine pucale na teritoriju LNR 66 puta. Dodao je da su na meti bila 24 naseljena mesta u LNR.

I u centru Donjecka u Donjeckoj narodnoj Republici (DNR), kasno sinoć odeknula je eksplozija, javlja Rojters pozivajući se na svedoke.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar