Donjeckom odjekuju SIRENE! Alarmantno na istoku Ukrajine: Najavljena masovna EVAKUACIJA

Agencija Interfaks prenosi da će evakuacija autobusima iz Donjecka početi u 20 sati po lokalnom vremenu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Sirene za uzbunu oglasile su se danas u Donjecku na istoku Ukrajine pošto je lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušulin najavio je evakuaciju stanovnika iz DNR na jugoistok Rusije zbog pojačanog granatiranja, prenosi Rojters.

Sa druge strane, lider samoproglašene Luganske Narodne Republike, takođe je najavio evakuaciju stanovništva.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Agencija Interfaks prenosi da će evakuacija autobusima iz Donjecka početi u 20 sati po lokalnom vremenu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je, međutim, danas da nema informaciju o situaciji u Donbasu posle najavljene evakuacije stanovnika.

Podsetimo, lider samoproklamovane Donjecke Narodne Republike /DNR/ objavio je danas evakuaciju meštana tog regiona ka jugoistoku Rusije nakon intenzivnog granatiranja.

Pušilin je rekao da se Rusija saglasila da će pružiti smeštaj ljudima koji odlaze i da prioritet imaju žene, deca i stariji.

Još nema nikakvog komentara od ruskih zvaničnika ili Kijeva, dok je dopisnik agencije Rojters iz Donjecka naveo da nema nikakvih naznaka o evakuaciji.

– Od danas je organizovana velika evakuacija stanovništva ka Ruskoj Federaciji. Žene, đeca i stariji biće prvi evakuisani – naglasio je Pušilin.

Vašington i njihovi saveznici izrazili su bojazan da eskalacija nasilja u regionu može biti deo ruskog izgovora za napad na Ukrajinu. Tenzije su povišene zbog gomilanja ruske vojske na severu, istoku i jugu Ukrajine.

Rusija negira planove za napad i izrazila je uzneniranost zbog pojačanog granatiranja Donbasa.

Ruski mediji: “Eksplozija u Donjecku”

Ruski državni mediji izveštavaju da je došlo do „velike“ eksplozije u blizini vladine zgrade u centru Donjecka na istoku Ukrajine.

Putin: “Kijev da razgovara sa Donbasom što pre”

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da Kijev treba da sedne za pregovarački sto sa Donbasom i to što pre.

Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

– Sve što Kijev treba da uradi jeste da sedne za pregovarački sto sa predstavnicima Donbasa i dogovori se o političkim, vojnim, ekonomskim i humanitarnim merama za okončanje ovog konflikta. Što pre to bolje – rekao je Putin nakon razgovora sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, prenosi TAS.

On je rekao da su i Lukašenko i on sigurni da je primena Minskih sporazuma ključ za ponovno uspostavljanje reda i mira u Ukrajini i smirivanje tenzija.

– Nažalost sada smo svedoci eskalacije u Donbasu – rekao je Putin.

“Ukrajina ne planira vojne akcije protiv Donbasa i Krima”

Ukrajina ne planira da preduzme nikakve vojne akcije protiv Donbasa i Krima, izjavio je danas ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov u parlamentu.

– Nemamo planove za bilo kakvu vojnu akciju protiv Donbasa ili Krima. Ne verujte tim navodima – insistirao je on, preneo je TAS.

– Želeo bih da ponovim da Ukrajina pojačava odbranu, ali mi nemamo nameru da pokrenemo ofanzivu na Donbas i Krim – istakao je Reznikov.

Prema njegovim rečima, Ukrajina će ići političkim i diplomatskim kursom jer tamo žive njeni sugrađani i neće da ih izlaže opasnosti.

On se obratio stanovnicima Luganska, Donjecka, Alčevska, Gorlovke i Jasinovate, pozivajući ih da se ne plaše i upozorio ih da ne veruju bilo kakvim glasinama o ukrajinskoj ofanzivi.

– Ukrajinska vojska je spremna za bilo kakav razvoj odbrane – dodao je Reznikov.

Načelnik Generalštaba oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnij ranije je izjavio da Kijev nije bio angažovan u pripremama za vojnu operaciju u Donbasu ili na Krimu.

Foto: Shutterstock

Rusija: “Ne smišljamo zavere niti tražimo izgovore za napad”

Rusija ne smišlja zavere niti traži izgovore za napad na Ukrajinu, poručio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin.

– Niko ne traži bilo kakav izgovor za neprijateljske akcije. Kao što smo već rekli, nemamo agresivne planove – izjavio je Veršinjin u obraćanju novinarima, prenosi TAS.

On je takođe predložio da novinari pregledaju foto i video dokaze o nasilju ukrajinskih vlasti u Donbasu, koje je Rusija predstavila na poslednjem sastanku Saveta bezbednosti UN.

-Pozivam sve da pogledaju, ali biće teško za gledanje, zbog izuzetne okrutnosti u tom postupanju – dodao je ruski zvaničnik.

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je danas da se ruske snage spremaju za napad na Ukrajinu u “narednim danima” i naglasio da Moskva planira da stvori izgovor za agresiju “kreiranjem lažnog ili pravog napada sa upotrebom hemijskog oružja”, preneo je Rojters.

BONUS VIDEO:



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar