Rešena misterija: Da li MLEČNI proizvodi zaista izazivaju probleme za AKNAMA i bubuljicama?

Za kožu, ali i organe za varenje najzdraviji je jogurt

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Verovatno ste do sada više puta čuli da mlečni proizvodi stvaraju akne.

Istina je da su bubuljice i način ishrane u veoma uskoj vezi, pa je moguće da će se bubuljice pojaviti ako se hranite nezdravo i konzumirate previše šećera.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kako odrastamo, polako gubimo enzime u organima za varenje koji razlažu mleko i mlečne proizvode, što može da dovede do toga da oni postanu namirnica koja ne prija našem organizmu.

Da li su mlečni proizvodi loši za lice?

Da mlečni proizvodi ne bi napravili problem sa kožom lica, pre konzumiranja, trebalo bi da se raspitate o poreklu mleka. Gotovo uvek treba težiti organskim proizvodima. Naravno, to nije uvek moguće, pa se pod dejstvom veštačkih hormona, u organizmu dešavaju zdravstveni problemi.

Hormone u pubertetu koji su uzrok pubertetskih bubuljica, teško je držati pod kontrolom. Nezdravom ishranom situacija se samo komplikuje, što može da rezultira upalom kože i pojačanim lučenjem sebuma, što dovodi do pojave bubuljica.

Mlečni proizvodi obiluju laktozom, a ona je u svom sastavu ugljeni hidrat, odnosno šećer. Srećom, laktoze ima najviše u mleku, a sve ostale prerade, poput jogurta, kiselog mleka i sireva imaju je manje. Ako se borite sa bubuljicama, ovo bi mogla da bude dobra smernica, pa uvek izaberite neki drugi mlečni proizvod, umesto mleka.

Drugi razlog je što mleko sadrži protein kazein, a on često izaziva alergijske reakcije. Alergija na mleko je ipak retkost i javlja se kod dece, dok odrasli najčešće imaju problem sa varenjem, poznatiji kao intolerancija.

Foto: Shutterstock

Intolerancija je siguran znak da treba smanjiti unos mlečnih proizvoda, jer organizam jasno pokazuje da ima problem sa unošenjem mleka. Ne bi uopšte trebalo čekati reakcije na koži u vidu upale, crvenila ili gnojnih bubuljica, jer na prvi znak otežanog varenja, mleko treba isključiti iz ishrane.

Glavni problem sa kazeinom je taj što u velikim količinama oslobađa hormon sličan insulinu (IGF- 1), koji može biti uzrok akni. Česti padovi i skokovi insulina nepovoljno utiču na čitav organizam, a mogu se odraziti i na kožu tako što provociraju pojačano lučenje masnoća. To dovodi do začepljenja pora, a u krajnjoj liniji i bubuljica.

Ukoliko to povežemo za suplementima, odnosno proteinskim napicima koje koriste sportisti za dobijanje mišićne mase, vrlo je jasno da mnogi od njih imaju problem sa kožom i bubuljicama. Jedan od razloga zašto ne bi trebalo unositi veštačke proteine mleka je taj što jedan problem rešavaju (mišićnu masu), ali drugi stvaraju (bubuljice na koži).

Ovaj začarani krug može da se prekine, ali samo ako za sebe odaberete zdrave i prirodne preparate.

Da li su svi mlečni proizvodi loši za lice ili samo mleko?

To zavisi od količine masnoća koja se u njima nalazi. Ukoliko su izuzetno masni, kao što neke vrste sireva mogu da budu, sasvim sigurno provociraju još veću količinu masnoća na licu. Sir i kajmak takođe sadrže i velike količine kazeina, a on može da pravi problem.

Foto: Shutterstock

Ipak, jedan mlečni proizvod ne bi trebalo izbegavati u ishrani. Reč je o jogurtu koji je bogat probioticima, što ima brojne prednosti na organizam i organe za varenje, a može pozitivno da se odrazi i na kožu. Jogurt smanjuje upalne procese u organizmu, pa se pretpostavlja da ne provocira ni upale kože, zbog čega mogu da ga piju i osobe koje imaju probleme sa aknama i bubuljicama.

Ipak, nezdrava ishrana može samo pojačati stvaranje bubuljica, ali ona uglavnom nije njihov uzrok. Uzrok je najčešće hormonski disbalans u organzmu, pogotovo ako su bubuljice uporne.

Istraživanja su pokazala da bubuljice ne stvara punomasno mleko, već obrano i poluobrano mleko. Masno mleko ne remeti previše glikemijski indeks, dok sa obranim mlekom to nije slučaj. Naime, obrano mleko je prerađeno mleko koje u sebi sadrži dodataka u vidu aditiva, što je još jedan razlog zašto ono manje poželjna varijanta za ishranu i zašto dovodi do nastanka bubuljica.

U studijama se navodi i to da se obrano mleko konzumira u večim količinama od masnog mleka, sto može doprineti poremećajima u funkcionisanju kože.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, lepolice.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar