Moguće su ALERGIJE i drugi problemi: Ove namirnice mogu da budu OPASNE za decu od prve do pete godine

Ako je vaše dete alergično na hranu, posavetujte se sa lekarom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: yanadjana / Alamy / Alamy / Profimedia

Već oko šestog meseca bebe po prvi put mogu da probaju čvrstu hranu, ali morate biti obazrivi.

Uvodite namirnicu po namirnicu u ishrani, kako biste primetili na koji način beba reaguje na nju.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Zbog opasnosti nije svaka hrana primerena deci mlađeg uzrasta, a ovo su namirnice koje treba da izbegavate.

Od 12. do 24. meseca

Mleko sa niskim udelom masnoće

Deci u tom dobu je potrebna masnoća, ali i kalorije iz punomasnog mleka za rast i razvoj. Kada vaše dete napuni dve godine i ako nema nikakve probleme sa zdravljem, možete da počnete da mu dajete mleko s manje masnoće (ako je dete sklono gojenju, lekar može da preporuči da se uzima ranije).

Opasnosti od gušenja:

1. Veliki komadi – Komadi hrane mogu da zapnu u grlu deteta. Američka pedijatrijska akademija preporučuje da hrani isečete na manje komade, otprilike oko jednog centimetra. Na primer, voće poput grožđa ili jagode isecite na četvrtine pre serviranja, a meso sitno naseckajte, kao i povrće ili sir.

2. Sirovo povrće – Šargarepu, celer, brokoli i slično povrće treba da skuvate i isečete na manje komade.

3. Orašasto voće i semenke – Koštice i semenke očistite iz voća kao što su lubenica, breskve, šljive, trešnje. Ne hranite dete orašastim plovodima i semenkama bundeve i suncokreta. Male su i mogu ostati u dušniku, izazvati gušenje ili infekciju.

Foto: Shutterstock

4. Hrskava i tvrda hrana – Orašasti plodovi, kokice, različite perece, tvrde bombone i kapi za kašalj opasni su zbog gušenja.

5. Lepljiva hrana – Žvakaće gume i lepljiva hrana, kao što su gumene ili voćne bombone, mogu zapeti u grlu deteta. Lepljiv i topljen sir koji nije izrezan na komade trebalo bi izbegavati.

6. Maslaci – Grumen maslaca od kikirikija može biti težak za gutanje. Nemojte ih davati kašičicom jer ih je teško progutati. Poslužite tanak sloj namazan na hlebu uz vodu, jogurt ili sok od narandže.

Od 24. do 48. meseca

Iako je vaše dete već poraslo i mnogo je samostalnije, trebalo bi još uvek da budete oprezni kada su u pitanju veliki komadi hrane. Dok dete jede, trebalo bi da bude fokusirano samo na hranu. Gledanje televizora, hodanje, ležanje ili bilo šta slično tome trebalo bi izbegavati kako bi se smanjila opasnost.

Od 4. do 5. godine

Vaše dete može da jede samostalno, međutim, još uvek je potrebno da budete uz njega dok jede neke vrste namirnica. Takođe, razvijajte naivku deteta da dok jede bude orijentisano samo na hranu.

Foto: Shutterstock

Alergije na hranu

Kada vaše dete dođe u drugu ili treću godinu života, nije nužno da se s novim namirnicama upoznaje postepeno, osim ako nije alergično na hranu. Ako dete ima alergije, dobro je da napravite nekoliko dana razmaka između uvođenja novih namirnica.

Proverite sa lekarom koji je najbolji način uvođenja novih namirnica koje mogu biti alergeni (jaja, kikiriki, soja, školjke, orasi).

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, miss7

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar