NATO šalje dodatne snage na istok Evrope: U Alijansi zavladap ogroman STRAH od Rusije

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je rekao da pozdravlja napore saveznika da stave na raspolaganje dodatne trupe Alijans

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shuterstock

NATO saveznici stavili su danas svoju vojsku u stanje pripravnosti i poslaće dodatne brodve i avione-lovce u svoje baze na istoku Evrope, jačajući snage i odbranu, u vreme, kako ističu u NATO, “kada Rusija nastavlja gomilanje vojske kod ukrajinske granice”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Prethodnih dana, brojne članice Severnoatlanske alijanse su objavile procene koje se tiču aktuelne situacije ili predstojećih raspoređivanja snaga, navodi se na sajtu NATO.

Danska šalje fregatu na Baltičko more i spremna je da pošalje četiri aviona tipa F16 u Litvaniju, kao podršku NATO misiji u regionu.

Španija će poslati brodove koji će se priključiti pomorskim snagama NATO i razmatra slanje aviona-lovaca u Bugarsku.

Francuska je izrazila svoju spremnost da pošalje trupe u Rumuniju koje su pod komandom NATO.

Takođe, Holandija šalje dva aviona tipa F35 u Bugarsku od aprila, kako bi pomogli aktivnostima NATO u regionu i staviće brod i kopnene jedinice u stanje pripravnosti.

I SAD je, takođe, stavila do znanja da razmatra povećanje vojnog prisustva na istočnom kraku Alijanse.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je rekao da pozdravlja napore saveznika da stave na raspolaganje dodatne trupe Alijansi.

– NATO će nastaviti da preduzima sve neophodne mere da zaštiti i odbrani sve saveznike, ujedno jačajući istočni deo Alijanse. Uvek ćemo odgovoriti da bilo kakvo bezbednosno pogoršanje u našem okruženju – rekao je Stoltenberg, a preneo sajt NATO.

BONUS VIDEO:



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar