Novo istraživanje: Kome TEŽE pada SAMOĆA, muškarcima ili ženama?

Naučnici su pokušali da utvrde vezu između samoće i upalnih procesa u organizmu kod oba pola

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Samoća može da bude izuzetno teška jer su ljudi socijalna bića kojima su kontakti sa drugim ljudima neophodni.

Ako nemamo sa kim da delimo sreću i one malo teže momente, verovatno se osećamo usamljeno.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Međutim, naučnici su želeli da ispitaju kome teže pada samoća – ženama ili muškarcima?

Da bi došli do zaključka, oni su sproveli istraživanje u kojem je proučavano 4.835 uzoraka krvi učesnika iz biobanke za starenje u Kopenhagenu, kako bi ispitali uzroke upalnih procesa, odnosno da li postoji veza između osećaja usamljenosti i unutrašnjih promena u organizmu, i kod muškaraca, i kod žena.

– Pronašli smo značajnu povezanost između raskida partnerstva ili godina koje su pojedinci proveli sami i upale – samo kod muškaraca – rekla je doktorka i autor studije Karolina Dejvidsen, istraživač – saradnik na Odeljenju za javno zdravlje Univerziteta u Kopenhagenu.

Naučnici su došli do zaključka da su žene manje ugrožene kada je u pitanju samoća.

– Ova studija jača vezu koju su stručnjaci videli između nervnog sistema i upala, što je značajan doprinos razumevanju srčanih bolesti – reklao je Elijakim Kiselv, docent na Herbejskom univerzitetu u Jerusalimu.

Foto: Shutterstock

Znajući da se rizik od upale može povećati, doktor Piter Libi, specijalista za kardiovaskularnu medicinu u Brigamu, dodao je da savetuje pacijentima da teže zdravom načinu života.

– Kada se suočite sa nedaćama bilo koje vrste, redovna fizička aktivnost i zdrava ishrana mogu pomoći dobrobiti, psihološkom i biološkom uspehu – ističe doktor.

Libi je proučavao običaje u više od 30 zemalja i obavio više od 140 intervjua sa samcima u Sjedinjenim Državama i Evropi, sa ljudima između 30 i 78 godina koji su bili različiti po polu, seksualnoj opredeljenosti, socioekonomskom i etničkom poreklu.

Otkrio je da ključne razlike između srećnih i nesrećnih samaca zavise od toga da li su samci prihvatili stereotipe i da im nije stalo da budu srećni, ili rade na tome da se osećaju ispunjeno.

– Usamljenost nekih srećnih samaca može da se nadoknadi, na primer, sticanjem uzbudljivih iskustava, poput putovanja ili pronalaženja novih hobija – rekao je Elijakim Kislev.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, magazin.novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar