Rusi zaronili u LEDENU VODU! Pravoslavci na tradicionalan način obeležavaju Bogojavljenje (VIDEO)

Ove godine je prvi put osveštana voda na Sabornom trgu Glavnog hrana Oružanih snaga Rusije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TANJUG/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Krštenje Gospodnje, odnosno, Bogojavljenje. U noći 18. januara, Rusi su tradicionalno uranjali u ledenu vodu.

Ove godine je prvi put osveštana voda na Sabornom trgu Glavnog hrana Oružanih snaga Rusije, koji je otvoren u junu prošle godine. U Podmoskovlju je bilo i do 20 stepeni ispod nule, ali je bez obzira na to bilo mnogo onih koji su želeli da se pridruže tradiciji.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Vojnici učestvuju u bogojavljenskom kupanju širom zemlje. Samo u Centralnom vojnom okrugu u „jordan“ (tako se naziva rupa u ledu u znak sećanja na reku Jordan u kojoj je Jovan Krstitelj krstio Isusa Hrista) uronilo je oko 10.000 ljudi, pritom, ne samo vojnici, već i članovi njihovih porodica. U okrugu su specijalisti Ministarstva odbrane Rusije pripremili 50 bazena, opremivši ih specijalnim platformama i merdervinama.

Tradicionalno su prvi obavili ritual kupanja u ledenoj vodi stanovnici Dalekog istoka.

Bogojavljenje je obeleženo i u Nagorno-Karabahu. Ruski mirovnjaci i meštani su mogli ne samo da urone u osveštanu vodu, već i da se ispovede i zapale sveće.

Inače, Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: „Ovo je sin moj i njega poslušajte“. Slavi se 19. januara kod crkava koje se drže julijanskog kalendara.

Bogojavljenje je praćeno kupanjem u ledenoj vodi. Dan ranije se obavezno osveštava voda, kako bi se vernici očistili od greha.

BONUS VIDEO:



Izvor: Srbija Danas

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar