Tako joj samo nanosite štetu: Šest razloga zbog kojih nije dobro da perete kosu POD TUŠEM

Vruća voda šteti kosi na više načina

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: YAY Media AS / Alamy / Alamy / Profimedia

Zima je u punom jeku i ništa trenutno nije prijatnije od dugog, vrućeg tuša. Ponekad je to sve što vam treba kako biste se opustili nakon napornog dana, a čini se veoma zgodnim da operete kosu dok se tuširate.

Ali temperatura vode pod tušem je obično pretopla za vašu kosu, a navika da perete kosu toplom vodom može zapravo uticati na njeno zdravlje i lepotu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U stvari, bolje je da koristite hladniju vodu za ispiranje kose ili da je operete u lavabou, gde lakše možete da kontrolišete temperaturu vode.

Iz ovih razloga bi trebalo da izbegavate pranje kose istovremeno dok se tuširate.

1. Može da isuši kosu

Baš kao što vrući aparati za stilizovanje kose mogu oštetiti vašu kosu, vruća voda na pari je može isušiti i učiniti da izgleda kao slama. Bolje je da kontrolišete temperaturu vode dok perete kosu i da koristite mlaku vodu.

2. Može dovesti do opadanja kose

Redovno pranje kose toplom vodom može oslabiti vaše pramenove, čineći ih krhkim i sklonim lomljenju. Vruća voda takođe otvara pore na vašem skalpu, čineći koren kose slabijim i izazivajući gubitak i opadanje kose.

Foto: Frederic Cirou / PhotoAlto / Profimedia

Šamponiranje kose pod tušem kada je temperatura visoka uklanja prirodna ulja iz vaše kose i oštećuje njenu keratinsku zaštitu, što zauzvrat može dovesti do lomljenja.

3. Izaziva svrab kože glave

Vruća voda je odlična za uklanjanje prljavštine i viška proizvoda sa dlake, ali takođe uklanja preko potrebna prirodna ulja, izazivajući suvoću. Vaše vlasište ima prirodni masni epidermalni lipidni sloj koji ga štiti od bakterija. Pranje kose toplom vodom može da istopi ovaj sloj, uzrokujući svrab i iritaciju vlasišta.

4. Boja vaše kose može da izbledi

Jedna od prvih stvari koje frizeri obično kažu svojim klijentima koji su se upravo ofarbali je da izbegavaju da je peru toplom vodom. Osim što isušuje kosu, vruća voda otvara kutikulu dlake, omogućavajući molekulima boje da se lakše i brže isperu. Ako želite da vaša nova nijansa kose bude sjajnija duže vreme, operite kosu šamponom i hladnijom vodom.

5. Izaziva perut

Ako patite od peruti, bolje je da se oduprete iskušenju da operete kosu toplom vodom, čak i u najhladnijim danima.

Foto: – / Wavebreak / Profimedia

Pranje kose pod toplom tušem isušuje kožu na glavi, a suvo vlasište je najčešći razlog za pojavu peruti.

6. Vruća voda stvara kovrdže

Kovrdžavost može biti prilično dosadna i obično morate da koristite posebne proizvode protiv kovrdža da biste ih ukrotili. Navika da perete kosu pod toplim tušem zapravo može biti jedan od razloga zašto izgleda tako kovrdžavo. To je zato što suva kosa pokušava da apsorbuje vlagu iz vazduha, zbog čega kutikula nabrekne i vaša kosa izgleda kovrdžavo.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Brightside.me

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar