Na pomolu ogroman skandal u evropskom fudbalu: Učesniku Lige šampiona preti izbacivanje prvenstva

U Belgiji traje "Operacija Nula" gde se provode akcije protiv korupcije i kriminala u sportu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Skandal trese belgijski fudbal, a u sve su uključeni i velikani belgijskog fudbala.

Prema pisanjima belgijskog “De Morgen” Gent, Genk, Šarloa, Standard, Kortrajk i Klub Briž bi mogli izgubiti licencu za nastup u Župiler ligi i preti im izbacivanje u niži rang belgijskog fudbala, a nekim ekipama i izbacivanje u najniži rang, pa bi morali ponovo krenuti iz pete lige.

U Belgiji traje “Operacija Nula” gde se provode akcije protiv korupcije i kriminala u sportu, a biće ispitano na stotine osumnjičenih.

Prema pravilniku Fudbalskog saveza Belgije, ako bi pojedinac bio optužen za korupciju i kriminal unutar fudbala, automatski bi i njegov klub dobio kaznu izbacivanja, dakle ako bude reč o predsedniku, direktoru ili nekim od članova Upravnog odbora kluba.

Pomenuti mediji je takođe objavio i neka od imena osumnjičenih koji su usko povezani sa fudbalom, a to su: Bart Verhaehe i Vinsent Manaert (Klub Briž), Medi Bajat (Šarloa), Mišel Luvaje (Gent) i Bruno Venanzi (Standard). Automatski i njihovi klubovi bi mogli snositi sankcije, tako da će naredni period u Belgiji biti pod velikom lupom.

Ako se dokažu krivim, pomenute osobe bi bile udaljene iz fudbala na minimalno tri godine i dobile bi zabranu obavljanja bilo kakvog posla koji je vezan sa sportom.

Navodno je 57 ljudi pod lupom koji su u belgijskom fudbalu, a imali su prste u nedozvoljenim radnjama.

U celi slučaj upetljano je i nekoliko sudija, a sumnja se na nameštanje mečeva, rad sa kladionicama, kao i mogućnost da su sudije primale novac da sude mečeve po nečijim naredbama, ali još se ne zna da li se i to dešvalao u najjačem rangu belgijskog fudbala.

U narednim danima će se znati više detalja oko celog slučaja koji je dobro uzdrmao Belgiju.

Bonus video:Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar