Sara trpela bolove u LAKTOVIMA, pa izgubila svest: U bolnici su joj saopštene NEOČEKIVANE vesti

Ovakvo stanje pogađa jednu od 10 žena

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Sarah Doyle/Liverpool echo

Sari Dojl (26) dijagnostifikovano je neizlečivo stanje nakon što je hitno prebačena u bolnicu sa “bizarnim” simptomima. Ona je, naime, imala čudne bolove u laktovima pre nego što se srušila i izgubila krv.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Lekari u ginekološkoj bolnici u Liverpulu otkrili su vanmateričnu trudnoću, a skeniranje je takođe otkrilo stanje koje je izazivalo hronični bol od njene 16. godine.

“Traumatska” vanmaterična trudnoća – kada se oplođeno jaje implantira izvan materice – bilo je ono što je konačno dovelo do odgovora nakon 10 godina Sarinog bola koji je odbačen kao jednostavno loš period.

Tkivo koje oblaže matericu proširilo se na njene jajovode, što je dovelo do vanmaterične trudnoće.

Sara je konačno dobila odgovor: endometrioza, jedno od najbolnijih zdravstvenih stanja, koje pogađa jednu od 10 žena, a za postavljanje dijagnoze u proseku je potrebno više od sedam godina.

– Pre nego što mi je postavljena dijagnoza, moje mentalno zdravlje je bilo jako, jako loše, jer sam samo znala da mi nije dobro i da nešto nije u redu. Nisam imala istu količinu energije, osećala bih jake bolove, a kada bih kontaktirala doktore, rekli bi mi da se samo odmorim uz flašicu tople vode – kazala je Sara, uz priznanje da bi se ponekad osećala kao da će poludeti.

Kada joj je dijagnoza konačno uspostavljena, rekli su joj da postoje tretmani za smanjenje težine simptoma uzrokovanih endometriozom, ali ne postoji lek.

Mnoga rešenja za koja je Sara čula uključuju operaciju uklanjanja materice, odlazak na kontrolu rađanja ili čak trudnoću.

Foto: Sarah Doyle/Liverpool echo

Na poslednjem poslovnom sastanku, Sara je sedela u prvom redu držeći flašu sa toplom vodom jer je “morala da prisustvuje i htela je da prisustvuje”, iako je trpela jake bolove.

– To je nivo bola koji mi je teško uporediti sa bilo čim jer je tako iscrpljujući. U mom slučaju, to je preko karlične oblasti i pluća, tako da zapravo imam problema sa disanjem kada imam menstruaciju. Jednostavno nemaš energije, oslanjaš se na porodicu u prijatelje, a takođe je važno da imate poslodavca koji prepoznaje i razume šta je endometrioza – kazala je Sara za Liverpool echo.

Svest o tome može pomoći ljudima da prepoznaju stanje, od zdravstvenih radnika do osoba sa endometriozom i poslodavaca koji mogu da učine proces traženja slobodnog vremena dostojanstvenijim.

Sara je takođe apelovala na ljude da slušaju svoje telo i traže medicinsku pomoć, bez obzira da li su u prvih nekoliko meseci ili godina menstruacije ili kasnije u životu.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Liverpool Echo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar