Zbog toga je uvek ispucala i suva: Najčešće greške koje pravite sa MOKROM KOSOM

Uvek sačekajte da se kosa dovoljno osuši

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Kosu treba da negujete i čuvate od oštećenja.

Čak i dok je mokra, određenim postupcima joj možete naškoditi, zbog čega bi trebalo da ih izbegavate.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kada je kosa sveže oprana, postaje još osetljivija, sklona je lomljenju i isušivanju.

Iako nismo svesni svojih grešaka i mislimo da činimo najbolje za nju, mokru kosu često tretiramo onako kako ne bi trebalo, što može dovesti do ozbiljnih posledica i narušiti njen lep izgled.

1. Češljanje mokre kose

Kosa je najosetljivija i najelastičnija kada je mokra i tada je podložna oštećenju. Najbolje bi bilo da kosu osušite fenom pre češćljanja i upotrebite sprej za lakše raščešljavanje. Izaberite četku koja ima najmekše čekinje ili izaberite češalj koji će biti nežan prema vašoj kosi.

2. Pletenje mokre kose u punđu

Pletenje kose u punđu dok je još mokra može biti izuzetno štetno za kosu. Ovaj potez je suviše rizičan je se kosa lomi usled savijanja i pritiskanja gumicom i ukosnicama.

Foto: Shutterstock

3. Spavanje sa mokrom kosom

Glavni razlog zašto frizeri ne preporučuju spavanje sa mokrom kosom jeste povećanje šansi za razvoj bakterija. Ako se kosa i koža glave ne osuše dovoljno brzo, mikrobi koji izazivaju perut mogu dovesti do suvoće i svraba temena.

4. Umotavanje kose u grubi peškir

Sušenje kose običnim peškirom može oštetiti kosu i izazvati ispucale vrhove i lomljenje. Umesto toga, savet je da koristite peškir od mikrovlakana.

Čak se preporučuje i upotreba majice kratkih rukava, jer smanjuje uvijanje i upija vodu bez grubog trljanja kose kroz peškir.

5. Sušenje kose fenom dok je još prilično mokra

Pre nego što osušite kosu fenom, poželjno je da bude polusuva.

Foto: Shutterstock

Ovaj način sušenja je mnogo bolji za vašu kosu, a vi ćete osigurati da ona bude glatka, sjajna, manje sklona lomljenju i lakše za stilizovanje. Pored toga, fen za kosu treba da bude podešen na najnižu temperaturu i jačinu da bi se maksimalno smanjila šteta tokom sušenja.

Bez obzira koji metod termičkog stilizovanja kose  izaberete (fen, presa, figraro), ne zaboravite da uvek koristite sredstva za zaštitu od toplote. Vaša kosa će vam biti zahvalna na duge staze.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, citymagazine.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar