Hrvatskoj preti KOLAPS čitavog državnog sistema: Razmere PROBLEMA su tek sada jasne

Radi se o ogromnom poskupljenju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube/Printscreen

Zbog enormnog porasta cene energenata na evropskim berzama, mnogim firmama u Hrvatskoj preti propast, a u najgorem scenariju i kolaps celog državnog sistema.

Taj zaključak proizlazi iz dramatičnog dopisa koji je sredinom decembra Hrvatskoj energetskog regulatornoj agenciji i Ministarstvu privrede i održivog razvoja poslat od Udruženja snabdevača i distributera gasom Hrvatske privredne komore, a koji je u posedu Jutarnjeg lista.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Iako se u široj javnosti već dugo najavljuje nadolazeće poskupljenje gasa od 1. aprila ove godine, razmere problema nikad nisu bile jasno prezentovane kao u ovom dopisu.

Tako će, prema proračunima Udruženja, regulisana cena gasa za sledeću gasnu godinu (od 1. aprila 2022. do 31. marta 2021.) iznositi oko 43,91 evro po megavat-satu, što je čak 133 odsto više nego ove godine, i što bi u završnici, uz sve ostale troškove koji čine finalnu potrošačku cenu, trebalo rezultovati 59 do 86 odsto višim računima za rezidencijalne potrošače, zavisno od toga kom delu Hrvatske se nalaze, prenosi Poslovni dnevnik.

Radi se o ogromnom poskupljenju, ali problem snabdevača je u činjenici da im ni takav rast cene ne garantuje rentabilno poslovanje. Zapravo, kako se tržišna nabavna cena gasa u istom razdoblju (a takva je cena i trenutno) procenjuje na oko 79,41 evro po megavat-satu, ispada da bi snabdevači na svakom megavatsatu gasa koji prodaju gubili oko 35,5 evra. Sve u svemu, na nivou celog tržišta, samo u segmentu snabdevanja domaćinstava radi se o gubitku od milijardu kuna (132,8 miliona evra).

Jasno je da snabdevači, često komunalne firme u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, takve gubitke ne mogu preživeti. A njihovim urušavanjem u pitanje dolazi sigurnost snabdevanja gasom, piše Jutarnji list.

Hrvatski ministar privrede i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je danas da poskupljenje gasa i struje od aprila nije moguće izbeći, ali da će vlada uložiti napore da ublaži rast cena energije.
“Ono što će uslediti od aprila ove godine je korekcija cena naviše. To se u vrlo visokim procentima dogodilo na nivou cele Evropske unije i to nije moguće izbeći. Moguće je učiniti da ta korekcija u Hrvatskoj bude što je moguće blaža”, rekao je Ćorić na jednom događaju u Slavonskom Brodu, prenosi HRT.

Cene energenata komentarisao je danas i premijer Andrej Plenković, poručivši da je to ključna tema u sledećih pola godine.

“Kad je reč o poslovnim subjektima, zavisno od toga kakve su ugovore imali, tako im se menjala cena (struje). Međutim, nismo imali situaciju da smo doživeli udar na ekonomski standard građana do sada, što se u mnogim drugim zemljama dogodilo. Da ne govorim o tome da smo, kada je skočila cena nafte, limitirali cene dizela i benzina”, rekao je Plenković.

Poručio je da Ministarstvo privrede, kao i svi ostali subjekti koji su uključeni, gledaju kako da smanje bilo kakav značajniji udar na standard građana koji bi se mogao dogoditi posle aprila, kada se završi grejna sezona.

BONUS VIDEO:



Izvor: Alo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar